Versengenek a magyar zenészek, hogy tegyenek a gyermekek éhezése ellen

Ritkán jó hír, ha egy koncert elmarad. A Minimum-koncert szervezőit azonban cseppet sem keserítette el, hogy a májusra tervezett rendezvényt el kellett halasztani. Annyi előadó jelentkezett ugyanis, hogy részt venne a gyermekéhezés elleni kezdeményezésben, és fellépne a Papp László Sportarénában, hogy belátták, a szervezés több időt igényel.

Szerencsére a főhatóság, az Aréna használatának ingyenességét garantáló Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is beleegyezett, hogy kapjon másik napot a kezdeményezés. Ezt komolyan gondolták, a tervek szerint mostantól szeptember 26. hivatalosan is a Nemzeti Minimum Napja lesz.

Forrás: Nemzeti Minimum Facebook-oldala

A tizenkét órás koncerten – amelyen nem gyűjtenek semmire – eddig közel száz hazai előadó jelezte részvételét, a lista folyamatosan bővül. A szervezők a gyerekekre nemcsak a rendezvény kedvezményezettjeiként gondoltak, hanem nézőkként is. Szeretnének olyanokat is elhívni, akik egyébként nem jutnának el hasonló rendezvényre.

A jegyár ezer forint, egy kétgyermekes család napi minimum étkezési költsége. Az ebből származó bevétel jogi kiadásokra és egy krízisalap létrehozására megy, hiszen mindenki ingyen dolgozik vagy adja termékét, szolgáltatását. Az ötletgazda Horgas Péter látvány- és díszlettervező az MTA és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felmérését olvasva döbbent rá, hogy Magyarországon negyvenezer gyermek éhezik, és több mint százezer nem jut rendszeresen megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerhez.

Ekkor hozta létre barátaival a Nemzeti Minimum-programot, amelynek első fontos állomása a szeptemberi koncert. A civil kampány célja ugyanis az, hogy az állam számolja fel a gyermekéhezést, s ehhez a költségvetésben különítsen el megfelelő összeget. A támogatók között vannak egyházak, szeretetszolgálatok, civil csoportok, sőt melléjük állt az Emmi is.

A Nemzeti Minimum szakértői csapata átfogó választ keres a problémára, amelyet nem old meg az ételosztás és az adománygyűjtés. A gyermekek éhezése önmagán túlmutató kérdés, összefügg a szülők szegénységével, a vidéki munkanélküliséggel, az állam szociálpolitikájával, és a rosszul tápláltságnak hosszú távú, súlyos következményei vannak a gyermekek egészségére és jövőképére nézve is – ez pedig a kezdeményezők és a nagy számban hozzájuk csatlakozó előadóművészek véleménye szerint megengedhetetlen.

Bővebben: nemzetiminimum.hu, Facebook.com/pages/MinimuM.

A fellépők, akiknek a száma egyre nő

30Y, Amadinda, Animal Canibals, Anna & the Barbies, Balázs Feco, Bánfalvi Eszter, Bereczki Zoltán, Bernáthy Zsiga, Bíró Eszter, Boggie, Bretz Gábor, Bródy János, Budapest Bár, Color Star, Danics Dóra, Dés László, Dinyés Dániel, Dolák-Saly Róbert, Eckü, Elefánt, Eszményi Viktória, Eszter-lánc mesezenekar, Fábián Juli, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Fodor Beatrix, Fülöp Zsuzsa, Galkó Balázs, Geszti Péter,

Gulyás Dénes, Hábetler András, Horgas Eszter, Iván & the Parazol, Jéger Dorottya, Jónás Vera Experiment, Jordán Tamás és a Merlin Kommandó, Keszei Bori, KFT, Kolonits Klára, Koós Réka, Kováts Műhely, Magashegyi Underground, Magna Cum Laude, Margaret Island, Matiné, MINIMUM kórus Incze Zsóka vezetésével, Mintapinty, Mogyoró Kornél, Müller Péter Sziámi and His Friends, Oláh Gergő, Pasztircsák Polina, Pál Dénes, Pátkai Rozina, Péterfy Bori & Love Band, Quimby, Rácz Rita, Random Trip, Romengo, Singh Viki, Soma Mamagésa/ VANAVAN, Somló Tamás, Szalóki Ági, a Szimfónia Program fiatal zenészei, Szíj Melinda, Szinetár Dóra, Szirtes Edina Mókus, Takáts Eszter Band, Talamba, Tarján Veronika, Tárkány Művek, Tóth Vera, Vásáry André, Wierdl Eszter, Z’mirim, Zorán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.