Legalább Távol-Kelet már nem a rémisztő arcát mutatja

Már annak is örülni kell, hogy a ijesztő mértékű tegnapi gyengülés után a távol-keleti tőzsdék már szebbik arcukat mutatják. Azért nagy örömre nincs ok, csupán a veszteségek már a elviselhető szintre, egy százalék alá estek.

Azt követően, hogy tegnap az amerikai tőzsdei mutatók – a világ bármely börzéjével együtt – rendkívül komoly mértékben estek félő volt, hogy mindez ma sem lesz másként. (A Dow Jones több mint 4,6 százalékkal, míg a Nasdaq pedig 4,09 százalékkal zuhant szerdán.) Különösen azokkal a véleményekkel együtt volt komoly veszélye a további hatalmas gyengülésnek, hogy sok elemző úgy véli, immár 50 szátzalékos az esélye annak, hogy az Egyesült Államok ismét visszacsúszik a recesszióba. 

Ezek alapján a részvénytulajdonosok, aligha aludtak nyugodtan. Némileg, de csak valóban némileg megnyugtató azonban, hogy a Nikkei és a Hang Seng nem produkál a tegnapihoz hasonlóan szörnyű kereskedést. Ha túl nagy örömre nincs is ok, mivel a mutatók, ahogy az előző napokban úgy csütörtökön is esést mutatnak, ám ezek szintje már legalább elviselhető mértékű.

A japán börze indexe például 0,63 pontos lemorzsolódást produkált, míg a Hong Kong-i "társa" 0,97 százalékosat. Mindez persze semmit sem jelent, s csak átmeneti vigaszt ad, hiszen szakmai körök folyamatosan hangoztatják, hogy egyelőre nem látszik a helyzet megnyugtató megoldása, ráadásul a Fed minapi kamatdöntés utáni indoklása sem nyűgözte le és nyugtatta meg a piaci szereplőket.    

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.