Lefulladt a magyar ipar

A végleges adatok szerint a tavalyi első tizenegy hónapban másfél, elemzői várakozások szerint 2012 egészében egy százalékkal csökkent az ipari termelés Magyarországon. Csökkenésre 2009 óta nem volt példa, s bár idén nőhet a termelés, de csak igen lassú bővülésben reménykedhetünk.

Tavaly novemberben az ipari termelés 6,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkent - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A visszaesés oka elsősorban a belföldi kereslet csökkenése, az ipar itthoni eladásai novemberben 11,9 százalékkal maradtak el a 2011-es adattól, de a korábban húzóágazatnak számító export is zsugorodott, 4,9 százalékkal.

A termelés a tavalyi év első tizenegy hónapjában másfél százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Az ipari export 2012. január-novemberben 0,2 százalékkal, a belföldi értékesítés 3,7 százalékkal csökkent 2011 azonos időszakához viszonyítva.

Az ipari termelés visszaesését a magas bázishatáson túl elsősorban a fűtésigény, a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet további csökkenésével magyarázta a KSH, amelyeket csak kismértékben ellensúlyozott a járműgyártásban regisztrált, kilenc százalékot meghaladó termelésbővülés.

A legnagyobb visszaesés a számítógépek, elektronikai és optikai termékek értékesítésében volt, 27 százalékos csökkenést mért a KSH, a villamosenergia-, gáz- és gőztermelő cégeké 14,9  százalékkal zsugorodott az egy évvel korábbival összevetve.

Novemberben a feldolgozóipar exportértékesítésének felét adó két alág közül a közel egyharmad súlyú járműgyártás kivitele 12,1 százalékkal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban több mint egyötöd súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termékgyártás exportvolumene viszont huszadik hónapja ismét jelentősen, 26,8 százalékkal visszaesett. A feldolgozóipari export összességében 5,2, ezen belül a gyógyszerexport 8,2, az élelmiszer-kivitel 0,8 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipar belföldi eladásai novemberben 7,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A számítástechnikai és elektronikai cikkek belföldi értékesítése másfél éve megszakítás nélkül, novemberben 30,8 százalékkal zuhant, a járművek eladása 27,4, a gyógyszereké 24,4, a villamos berendezéseké 10,6, az élelmiszereké 3,7 százalékkal csökkent, a gépek eladása 8,1 százalékkal nőtt. Az energiaipar - villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás - kibocsátása 9,4 százalékkal visszaesett, a KSH szerint elsősorban az előző évinél sokkal enyhébb időjárás miatt.

2012 novemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 45,7 százalékkal nőtt 2011 azonos hónapjához viszonyítva. Az új belföldi rendelések 18,5 százalékkal visszaestek. Ezzel szemben az új exportrendelések 55 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, amelynek hátterében a KSH közlése szerint egy hosszabb időszakra vonatkozó egyszeri nagy megrendelés áll nyilvánvalóan a járműiparból, ahol 248,9 százalékkal nagyobb új exportrendelést regisztrált a statisztika, mint egy évvel korábban. Ezzel az összes export-rendelésállomány 51,8, a járműexport rendelésállománya 142,4 százalékkal szárnyalja túl az egy évvel korábbit. Az összes rendelésállomány 48,6 százalékkal emelkedett tavaly novemberhez képest.

Németh Dávid, az ING elemzője szerint bár sok alág termelése nőtt novemberben, a magas bázis és a telekommunikációs szektor termelése zsugorodásának tudható be a csökkenés. A szakértő is pozitívumnak nevezte a rendelésállomány növekedését.

Az idei év első negyedéve nem lesz túl fényes az ipari termelés szempontjából Németh Dávid szerint, de a második negyedévtől javulhat a helyzet. 2013 első negyedévében egy százalékkal, a második-harmadik negyedévben pedig már 4-5 százalékkal nőhet az ipari termelés 2012 azonos időszakaihoz képest, míg az év egészében 3-4 százalék körüli termelésbővülés várható.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője is kiemelte a rendelésállomány és az új rendelések markáns növekedését, hangsúlyozva, hogy a járműgyártásban az exportrendelések 250 százalékkal emelkedtek novemberben éves összevetésben. Ez vélhetően egy egyszeri, nagy megrendelésnek köszönhető, valószínűleg egy vasúti járműgyártó kaphatott nagyobb rendelést - fűzte hozzá. Összességében ugyanakkor jelentősen csökkent a termelés, amelyet a magas bázis mellett a novemberi melegebb időjárás, a Suzuki november-decemberi termelésének visszafogása, és egyéb, egyszeri tényezők okozhattak a szakértő szerint.

Suppan Gergely kiemelte: januártól visszaállt a két műszakos munkarendre a Suzuki, februárban az Opel megkezdi az első új generációs benzinmotorok gyártását, és még az idén indul az 1,6-os dízelek gyártása is, emellett pedig áprilistól már kapható lesz a szintén Kecskeméten gyártott Mercedes CLA kupé. Ezeknek köszönhetően idén január-februárban már erősebben hozzájárulhat a járműgyártás az ipari termeléshez - mondta az elemző. Tavaly összességében egy százalékkal csökkenhetett az ipari kibocsátás, míg idén 3,5 százalék körül növekedhet az ipari termelés - fűzte hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.