Áramszolgáltatók: leértékelték magukat

Lapunk értesülései szerint az Elműnél a cég leányvállalati eszközeinek átértékelése teszi ki a tavalyi 30 milliárdos veszteség nagy részét. Mint arról korábban elsőként beszámoltunk, a német hátterű – az állami MVM kisebbségi tulajdonrésze mellett működő – fővárosi áramszolgáltató igazgatósága ekkora veszteség mellett is 16 milliárdos osztalék kivonását javasolja a cégből.

Bár a péntek este kiadott közgyűlési anyag nem szól a gigabukta okairól, már akkor feltételeztük, hogy a korábbi évek tízmilliárdos nyereségei után hirtelen beütő veszteség elsősorban számviteli jellegű, és csak részben származhat a tényleges tevékenységből.

A hasonló tulajdonosi szerkezetű ÉMÁSZ esetében az igazgatóság négymilliárdos nyereség mellett kilencmilliárdos osztalékot javasol; itt az átértékelési probléma ismereteink szerint nem merült fel. Boross Norbert, az Elmű–ÉMÁSZ szóvivője információinkat egyelőre nem kívánta kommentálni, de leszögezte: az osztalékot a vállalatcsoport korábbi években felhalmozott tartalékai terhére vonják ki.

A kormány, illetve a Fidesz illetékesei a múlt héten úgy fogalmaztak: mindenképpen megakadályoznák, hogy a várható Elmű–ÉMÁSZ-osztalék veszélyeztesse az ellátás biztonságát. Giró-Szász András kormányszóvivő kissé konkrétabban úgy is fogalmazott: céljuk, hogy a közműszektorban ne lehessen a fejlesztésekre félretett összegekből osztalékot kivonni. A közműhivatal „előrehozott” adatbekérést rendelt el az Elmű–ÉMÁSZ-tól.

Boross Norbert ennek kapcsán megjegyezte: a közműhivatal már februárban meg szokta kapni előzetes gazdasági adataikat, és biztos benne, hogy ez az osztalék egyáltalán nem veszélyezteti a felújításokat és a karbantartásokat. Számviteli szakemberek szerint az Elmű–ÉMÁSZ jelenlegi, összesen több mint 200 milliárdos eredménytartaléka elméletileg teljes egészében felvehető lenne osztalékként. Ám ez csupán egy 2007-es, kötelező átértékelés következménye, amit a szabályváltozások okán a hazai energiaszolgáltatók zöme az Elmű–ÉMÁSZ-hoz hasonlóan végrehajtott. Szakértők úgy vélik, a 30 milliárdos veszteséghez vezető, nyilván szintén több tízmilliárdos cégértékvesztés a rezsicsökkentés, illetve a vezetékadó hatására vezethető vissza. Ez ugyanakkor mondhatni csak dobálózás a számokkal: hisz az Elmű–ÉMÁSZ-ban sincs 25 milliárdnyi kivonható készpénz. Erre a társaságcsoportnak valószínűleg hitelt kell felvennie.

Ugyanakkor tény, hogy az Elmű–ÉMÁSZ rendszeresen vesz fel hiteleket. Vagyis egy ilyen ügylet szintén nem borítaná fel a társaságcsoport gazdálkodását. Mások szerint a több tízmilliárdos értékcsökkentés most bizonyosan nem az Elmű–ÉMÁSZ német tulajdonosainak érdeke, hisz ez a közműszektor felvásárlását célzó kormányzat tárgyalási pozícióját javítja. Eme spekulációkat Boross Norbert szintén nem kívánta kommentálni.

Az ügy kapcsán kértük, egyelőre várjuk az Elmű–ÉMÁSZ-osztalékot az elmúlt hetek során hevesen támadó kormányzat véleményét. (M. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.