Leépítési hullám az olajiparban

Tizenegyezer dolgozójának elküldését jelentette be az olajkutatáshoz és -kitermeléshez kötődő szolgáltatásokat nyújtó amerikai Schlumberger. Ez már a második leépítési hullám lesz a világ legnagyobb olajipari szolgáltató csoportjánál, januárban kilencezer embernek mondtak fel az energiahordozó árának tavaly nyár óta bekövetkezett zuhanására hivatkozva.

A cég egyre kevesebb megbízást kap, ennek megfelelően az első negyedéves nyeresége 39 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőttitől. Akkor még paradicsomi állapotok uralkodtak az olajiparban, 1,6 milliárd dolláros volt a tiszta profit, szemben az idei első három hónap 975 milliójával. A Schlumberger bevétele 8,8 százalékkal 10,25 milliárd dollárra zsugorodott. Részvényárfolyama az utóbbi 12 hónapban kilenc százalékot esett, jól jelezve a befektetők elfordulását az olajsokkot megszenvedő iparágtól.

Paal Kibsgaard vezérigazgató szerint a 15 százalékos leépítést meg kellett lépniük, mert az amerikai szénhidrogén-kitermelő kutak száma az egy évvel ezelőtti 1831-ről 988-ra csökkent. A Schlumberger két legnagyobb versenytársa, a Baker Hughes és a Halliburton eközben fúzióra készül, mindkettőnél túl vannak már egy nagyobb leépítési hullámon. Tavaly nyár óta csak az amerikai olajiparban több mint százezer állást számoltak fel, és a folyamatnak még egyáltalán nincs vége. A Moody’s felmérése szerint az olajvállalatok túlélési üzemmódba kapcsoltak, s visszafogják kutatási és fejlesztési kiadásaikat.

A lemondott vagy elhalasztott beruházások miatt a Schlumberger és társai 25 százalékos forgalomcsökkenéssel szembesülnek. A piacon közben megtört az olaj lendületes áremelkedése, az északi-tengeri Brent alaptípus hordója áprilisban 16 százalékos drágulással 64 dollár fölé ért, onnan, idei csúcsáról csorog lassan vissza a 60 dollár irányába. A drágulást a jemeni katonai konfliktus váltotta ki, s az, hogy az olajpalából a nyersanyagot kinyerő technológia alkalmazása egyre kevésbé éri meg, ezért Amerikában egyre több kutat „dugaszolnak le”, szebb napokra, magasabb árakra várva.

Hogy ez mikor jön el, kérdéses. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) friss márciusi jelentésében napi 800 ezer hordó többletkitermelésről adott számot. A kartell kínálata ezzel 30,8 milliósra nőtt, elsősorban a szaúdiak fokozott aktivitása következtében. S mivel a túlkínálat gyakorlatilag nem csökken, marad a nyomás az árakon, amelyeket legfeljebb egy-egy geopolitikai válsághelyzet billenthet ki nyugalmukból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.