Leépítések a Henkelnél

Öt európai gyárát zárja be a Henkel német vegyipari csoport, amivel újabb 478 munkahely szűnik meg – közölték francia szakszervezeti források.


A Henkel még februárban jelentette be, hogy Global Excellence névre keresztelt hatékonyságnövelő programja keretében 53 ezer alkalmazottja közül mintegy háromezertől megválik.
A Henkel ezúttal azt tervezi, hogy bezárja termelőegységeit  Kleve (Németország, 137 alkalmazott), Mezzago (Olaszország, 74),  Newark (Nagy-Britannia, 39), valamint a franciaországi  Cosnes-Sur-Loire (166) és Chalons-en-Champagne (62) városokban. A  nagyobbik francia gyárból a németországi Heidelbergbe és a spanyolországi Monternesbe viszik át a tevékenységet.

Lionel Verriere, a Henkel központi üzemi tanácsának a CFDT  francia szakszervezeti konföderációt képviselő tagja közölte, hogy már pénteken tájékoztatást kaptak az újabb leépítésről. A Henkel internetes oldalán még nem szerepel semmilyen információ.

A németországi, düsseldorfi székhelyű Henkel három stratégiai  üzleti területen tevékenykedik: mosó- és háztartási tisztítószerek,  kozmetika, valamint ragasztóanyagok, tömítőanyagok és  felületkezelés.
A Henkel november elején közzétett gyorsjelentésében a vártnál alacsonyabb, 101 millió eurós adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről kisebbségi részesedések nélkül, 58 százalékkal  kevesebbet az egy évvel korábbinál.

A folytatódó visszaesést a brit  National Starch megvásárlásának költsége és betagozása, a világméretű takarékossági program előzetes költségei, a magasabb  nyersanyagárak, valamint a fő nyugati piacokon gyenge lakossági  kereslet együttesen idézte elő. A bevétel 3,76 milliárd euró volt, 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, de szervesen (vagyis valutaárfolyam-változások és a csoportösszetétel változása,  ezúttal a National Starch hozta többlet nélkül) csak 3,5 százalékkal nőtt a forgalom.

A Henkelnek Magyarországon három termelőegysége működik: Kőrösladányban folyékony tisztítószereket, Vácott ragasztóanyagokat, Barcson pedig építőanyagokat gyárt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.