Leégett a gyertyakartell, megugrottak az árak

Beintett a paraffinmaffia „Keresztapája”, a Sasol, amely megfellebbezi a kartellezés miatt rá rótt hatalmas uniós bírságot. A dél-afrikai cég szerint valamit „elronthattak”, hiszen a leleplezésük után nemhogy csökkentek volna, de éppenséggel megugrottak a paraffinárak. A szintén megbírságolt Mol fizet, de még szintén fellebbezhet.

A dél-afrikai Sasol fellebbezéssel él a luxembourgi Európai Bíróságnál a paraffin-kartell ügyében októberben hozott Európai Bizottsági elmarasztalás ügyében. Mint ismert, Sasolnak 318,2 millió eurót kellene büntetésként befizetnie, amiért „versenytársaival” az 1992 és 2005 közötti időszakban folyamatosan egyeztette, összehangolta a paraffin árát. A dél-afrikaiaknak elsősorban a bírság mértékével nincsenek kibékülve, tekintettel arra, hogy az az idei év mintegy 2 milliárd eurós nyereségének csaknem ötödét tünteti el.

A Sasol a jövő hónapban beadandó fellebbezésében nem csak a bírság nagyságát kifogásolja majd, hanem magát a kartellezést is megkérdőjelezi, hiszen amióta nem keresik egymás társaságát a nagyok, azóta megugrott a főként az élelmiszeriparban, az eldobható evőeszközök gyártásában és a gyertyakészítésben használatos a paraffinárak. Ennél fogva teljesen értelmetlen árfelhajtó kartellről beszélni – jegyezte meg Pat Davies vezérigazgató a Sasol éves közgyűlésén, Johannesburgban.

Az Európai Bizottság nyitva hagyta a lehetőséget a fogyasztók előtt is, hogy egyenként pereljék be a kartellezőket, és téríttessék meg velük az őket ért károkat. A Sasolnak egyetlen ilyen készülő keresetről van csupán tudomása, de mint azt azt Nereus Joubert, a cég titkára epésen megjegyezte, a kárigényt alátámasztani a mostani áremelkedés tükrében ez igencsak nehéz mutatványnak ígérkezik – írja a Bloomberg.

Akárhogy is lesz, a Sasolnak marad mit tejbe aprítania. A szénből üzemanyagot előállító cégek legnagyobbikának árfolyama stabil, piaci értékét 18,6 milliárd dollárra becsülik.

A paraffinkartell kilenc tagját együttesen 676 millió euróra büntette meg a Bizottság. Nem kispályás szereplőkről van szó. A nagyok közül az Exxon Mobil (83 millió euró), a Total (128 millió euró), az olasz ENI neve egyaránt szerepel a lebukottak között, nem is szólva a magyar nemzeti olajtársaságról, a Molról, amely 23 millió eurós büntetést kapott. A kartellezők közül egyedül a bűnbánatot tanúsító, s az üzelmek felfedésében a hatóságokkal együttműködő Shell úszta meg bírság nélkül. Ezzel 96 millió eurós befizetéstől mentesült. A paraffinmaffia pályohában a Hansen & Rosenthal, a Tudapetrol, a Repsol, az RWE képviselői foglaltak még helyet.

A Mol fizet, de még fellebbezhet

A Mol a megadott határidőre kifizeti a rárótt 23,7 millió eurós bírságot - tudtuk meg a magyar olajcégnél. Ezen túlmenően azonban azt is fontolgatja, hogy fellebbez a döntés ellen - tették hozzá a társaság illetékesei. Mivel az uniós versenyhivatali döntésnek a befizetés tekintetében nincs halasztó hatálya, a büntetést mindenképpen át kell utalni. Ahogy azonban a befizetésnek, így a fellebbezés benyújtásának sem jött még el a határideje - tudtuk meg. (M. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.