Lecsapott a GVH: nem gyógyított a mágnesterápia

Összesen 12 millió forintra bírságolta a GVH a Magneter és a Magnapress termékcsaládokat gyártó és forgalmazó vállalkozásokat. A cégek azt állították, hogy a mágnesterápiás készülékek alkalmasak különböző betegségek megelőzésére, gyógyítására, de ezt nem tudták igazolni.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Magneter és a Magnapress termékcsaládokat forgalmazó vállalkozások tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, amikor a mágnesterápiás készülékekkel kapcsolatban különböző betegségek megelőzésére, gyógyítására vonatkozó állításaikat nem tudták megfelelő bizonyítékokkal igazolni – derül ki a GVH közleményéből.

A Magneter FX Kft. által gyártott Magneter orvostechnikai eszköz népszerűsítése során a gyártó és a készüléket forgalmazó vállalkozások (Biyovis Hungary Kft., DiTec-96 Kft., Magneter Hungary Kft., Masterbalance Kft., Medical Magnetic Kft. és a Ring Árnyék – Magneter Kkt.) a termékkel kapcsolatban azt állították, hogy az alkalmas különböző betegségek gyógyítására, illetve az egészségi állapot befolyásolására. A terméktájékoztatóban, illetve egyéb felületeken megjelent tájékoztatások alapján a fogyasztók azt hihették, hogy a készülékkel kezelhetőek például a szív- és érrendszeri-, anyagcsere-, illetve bőrbetegségek, megszüntethetőek az allergiás tünetek, továbbá fájdalomcsökkentő hatása is van.

A Magna Vitapress Kft. a Magnapress készülékkel kapcsolatban arról tájékoztatta a fogyasztókat, hogy a készülék alkalmas betegségek megelőzésére, gyógyítására, kezelésére, egészség megőrzésére, illetve használatával testsúlycsökkentés érhető el. A nyomtatott sajtóban, a vállalkozás honlapján és termékbemutató rendezvényeken arról tájékoztatták a fogyasztókat, hogy a készülékek néhány használat után akár meg is szüntetnek több betegséget, valamint egyfajta betegségmegelőző, regeneráló hatást is tulajdonítottak a termékeknek.

A Magneter termékcsaládot forgalmazó vállalkozások nem tudtak benyújtani olyan bizonyítékot, amely igazolta volna, hogy az adott termék ténylegesen rendelkezik a hirdetett gyógyhatásokkal. A Magna Vitapress Kft. által benyújtott bizonyítékok (természetgyógyász vélemények, fogyasztói tapasztalatok) sem feleltek meg a tudományos ismeretekkel, megalapozottsággal szembeni elvárásoknak, így nem igazolták, hogy a Magnapress készülék rendelkezik-e a tájékoztatásokban megjelenő hatásokkal.

A GVH megállapította, hogy a fenti vállalkozások fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, ezért a GVH a Magneter FX Kft.-t hárommillió, a Biyovis Hungary Kft.-t 260 ezer, a DiTec-96 Kft.-t 800 ezer, a Magneter Hungary Kft.-t 180 ezer, a Medical Magnetic Kft.-t 520 ezer bírság megfizetésére kötelezte. A Magnapress termékcsaládot forgalmazó Magna Vitapress Kft.-re pedig 7,6 millió forint bírságot szabott ki a hivatal.

A tájékoztatások mindkét termékcsalád esetében elsősorban azon fogyasztóknak szóltak, akik kifejezetten betegségek megelőzése vagy gyógyulás, illetve kezelések kiegészítése céljából keresik a különböző terápiás lehetőségeket. Fontos megjegyezni, hogy az egészségre és az emberi szervezetre ható termékek esetén a különféle betegségben szenvedő vagy azt megelőzni szándékozó emberek sérülékeny fogyasztói csoportot alkotnak. Ők a gyógyulás vagy gyógyító hatás reményében lényegesen érzékenyebben reagálnak a gyógyulást ígérő tájékoztatásokra, emiatt különös jelentősége van a tényszerű, túlzásokat nélkülöző, bizonyított állításokat tartalmazó tájékoztatásnak.

A GVH a bírságok meghatározásánál súlyosító körülményként értékelte, hogy a tájékoztatások a fogyasztók széles rétegéhez jutottak el, illetve azt a körülményt, hogy a hosszú ideig elhúzódó reklámozási tevékenységükkel a vállalkozások az egészségügyi problémákkal küzdő, sérülékeny fogyasztói réteget célozták meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.