Lebénulhatnak a vonatként kezelt hazai sípályák

A sífelvonók ugyanolyan szabályozás alá esnek, mint egy 200 kilométeres vasútvonal egy idén életbe lépett gazdasági minisztériumi rendelet szerint, ami ellehetetleníti működésüket - állítják az érintettek.

A sífelvonó üzemeltetéshez szükséges biztonsági működési tanúsítvány megszerzése 2,6 millióba kerül, évi megújítása pedig további, mintegy 1,5 millió forint. Eközben például a szilvásváradi sífelvonó éves bevétele 1,7 millió forint, ami éppen fedezi a költségeket - közölte az MTI-vel Szaniszló László, Szilvásvárad független polgármestere.

Tájékoztatása szerint levélben kérték a gazdasági tárca vezetőjét a szabályozás megváltoztatására. Mint a polgármester elmondta, az önkormányzat által működtetett sífelvonó, illetve a 250 méteres sípálya a település turisztikai vonzerejének növelésére szolgál, hasznuk nincs annak üzemeltetéséből. Ez idáig csupán a felvonókra külön vonatkozó közlekedési hatósági engedély megszerzésére volt szükség a liftek működtetéséhez, ám az idén életbe lépett rendelet "egy kalap alá veszi" a felvonókat a vasútvonalakkal.

A jogszabály szerint egy 50 millió forintos biztosítási fedezetet is kellene képezniük a lifteket üzemeltetőknek arra az esetre, ha baleset érné az azokon utazókat és kártalanítani kell őket - közölte Szaniszló László. Kitért arra: abban bíznak, hogy a síszezon megkezdéséig a tárca megváltoztatja a szabályozást.

Ellenkező esetben, a várható szankcióktól tartva, nem indítják el a pálya üzemeltetését a megfelelő engedély hiányában. Ennek beszerzésére ugyanis nincs pénze az önkormányzatnak, vagyis a szabályozás ellehetetlenítené a pálya működését. Erbeszkorn Tamás, a mátraszentistváni Sípark sajtószóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy egyetértenek a szilvásváradiak kezdeményezésével és ők is hasonló levelet kívánnak írni a tárcának a szabályozás megváltoztatása érdekében.

A kékestetői sípályát üzemeltető Mátra Centrum sajtóreferense is úgy vélekedett, hogy nem kellene vasútként kezelni a sífelvonókat, amelyek az eddigi szabályozás szerint is biztonságosan működtek. Ezért ők is egyetértenek a szilvásváradi önkormányzat levelével - közölte Bajnóczki Zsolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.