Leállt a tóvárosi Sportmax

A hét végén leállt a tóvárosi Sportmax sportközpont. A Sportmax Kft.-t 2006-ban alapították, s bár árbevétele szépen növekszik, nyereséget még nem tudott produkálni.

A hét végén leállt a tóvárosi Sportmax sportközpont. A Sportmax Kft.-t 2006-ban alapították, s bár árbevétele szépen növekszik, nyereséget még nem tudott produkálni. A cég két magánszemély, Reile Elemér és Scheer Sándor kezében van – írt a Gazdasag.hu.

A hét végén kiürítették a Sportmax 1-et, nem mondták meg, hogy miért, s hogy újranyitnak-e. Jelenleg is hordják el a berendezéseket – számolt be az Index. A Csörsz utcai Sportmax 2-nél nem kívántak nyilatkozni a helyzetről, de az beszámolók szerint zavartalanul működik.

Az Index szerint a kialakult helyzet összefüggésben van azzal, hogy a Tóvárosba több tízezer lakost szerettek volna betelepíteni, s bár a lakóépületek folyamatosan épülnek, a várt eredményt nem hozta meg.

A sportközpontot 2006 júniusában adták át, Magyarországon ez volt az első magántőkéből felépített sportkomplexum, amelynek beruházási értéke elérte a 2 milliárd forintot. Akkor még úgy tűnt, hogy a 43 ezer négyzetméteres Sportmax 1-et a Sportmax Kft. üzemelteti az első 20 évben, ezután pedig az önkormányzat tulajdonába kerülne át.

A Sportmax Kft.-t 2006-ban hozta létre a ciprusi Perpetueal Enterprises Ltd. és a budapesti székhelyű Unione-C Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. Jelenleg egyetlen tulajdonosa van, az Unione-C Kft., amely két magánszemély, Reile Elemér és Scheer Sándor kezében van. Ez utóbbi cég volt az egyik tulajdonosa annak a társaságnak, amely 2007-ben botrányos körülmények között megvásárolta a MÁV egyik patinás Andrássy úti épületét. A cég egyik tulajdonosa, Reile Elemér ellenjegyezte anno ügyédként a MÁV-os ügyletet.

A mindössze 900 millió forint plusz áfáért eladott ingatlanra a MÁV visszabérlési garanciát vállalt, így az akkori cikkek szerint csak a bérleti díjból néhány év alatt visszajött volna a vételár. Ráadásul Reile Elemér úgy ellenjegyezte az adásvételt, hogy ő maga is tulajdonos volt a nyertes cégnél. Az Unione-C másik tagja volt akkor és jelenleg is Scheer Sándor, aki korábban a Wallis cégcsoport vezetője volt.

A Magyar Hírlap 2009-ben számolt be arról, hogy az újbudai önkormányzat képviselő-testületének MSZP-SZDSZ-es többsége június 5-én napirendre tűzte és megszavazta, hogy szerződést köt arról, hogy egy sportlétesítményt tíz éven át évi 200 millió forintért béreljen. A hosszú távú kötelezettségvállalásról szóló szavazáson az ellenzék nem vett részt, mert akkor – mint azt előre jelezték – az európai parlamenti választások kampányán voltak.

Kupper András, a XI. kerületi Fidesz frakcióvezetője és Schneller Domonkos kerületi Fidesz-elnök 2009-ben azt mondta, hogy a döntés annak ellenére született meg, hogy a kétmilliárdos bérlés előterjesztését a közbeszerzési bizottság nem támogatta, a pénzügyi és költségvetési bizottság pedig visszadobta, ráadásul a pályázati anyagot csak egyetlen cég, a kerületi Sportmax-csarnok üzemeltetője vásárolta meg. A fideszes képviselők akkor felszólították Molnár Gyula MSZP-s polgármestert, hogy a korrupciógyanús szerződést mondják fel.

A két sportlétesítményt üzemeltető Sportmax Kft. alapítása óta veszteséges. Árbevétele a kezdeti 100 millióról 2010-re 790 millió forintra bővült. 2007-ben kellett a legnagyobb negatív eredményt elkönyvelnie, 215 millió forintot, két éve már csak 35 milliót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.