Leállt a termelés a salgótarjáni öblösüveggyárban

Leállt a termelés a salgótarjáni öblösüveggyárban, mert az EMFESZ már nem ad gázt a cégnek. Az R-Glass szerint a munkaszünet csak átmeneti, amint sikerül szerződést kötni egy másik gázszolgáltatóval, újraindul a termelés.

Átmenetileg leállt a termelés a salgótarjáni öblösüveggyárban, mivel nem  érkezett gáz szerdán a gyárba, ezzel egyidejűleg a szerződés is megszűnt az R-Glass Hungary Kft. és a szolgáltató EMFESZ Első Magyar  Földgáz és Energiakereskedelmi Kft. között - mondta Istvanoszki  Kálmán, a gyár gazdasági igazgatója az MTI-nek.

Az igazgató hozzátette: három gázszolgáltatói ajánlattal rendelkeznek, elképzelhető, hogy már csütörtökön megkötik az új  szerződést. Istvanovszki Kálmán tájékoztatása szerint az EMFESZ Kft.-nek a  tulajdonosi helyzet rendezése miatt voltak problémái a szállítással. Közölte: az EMFESZ visszaadta a kapacitást a gyárnak, erről  nyilatkozott, és hozzájárult más szerződés megkötéséhez. A kemence állapota a leállás idején nem károsodik, árammal és  olajjal át tudják hidalni a helyzetet - mondta.

Az R-Glass Hungary Kft. néven működő salgótarjáni  öblösüveggyárnak közel 400 millió forintos tartozása van az EMFESZ  felé. Ezzel kapcsolatban az igazgató azt mondta: a tartozás  rendezésére megállapodást kötöttek, de mivel a szállító magas  kötbért és kamatokat számolt fel, a pontos összeget még tisztázzák.
A 277 embert foglalkoztató öblösüveggyár árbevétele tavaly  meghaladta a 2 milliárd forintot. A társaság 90 százalékban exportra  termel, Európa országaiba szállít, és megtartotta hazai nagy vevőit  is.

Géczy Józsefné titkárságvezető korábban az MTI-nek elmondta,  hogy a 2006 októberétől szlovák tulajdonban lévő gyárnak a  pótlékokkal együtt 420 millió forintos adótartozása, ugyanakkor 120  milliós áfa-visszaigénylési lehetősége is van. Hangsúlyozta: van megrendelésük, és biztosítják a folyamatos termelés feltételeit.

Az EMFESZ szerint a cég 2007 júliusa óta folyamatosan, szerződésszerűen szállított földgázt az R-Glass Hungary Kft-nek. A szerződés 2009. július 1. napján reggel 6 órakor szűnt meg. Az EMFESZ szerint a szerződés megszűnésének oka az volt, hogy a felek a megadott határidőig nem tudtak megállapodni a jövő évi gázszállítási szerződés feltételeiről illetve az R-Glass régóta fennálló, jelentős összegű tartozást törlesztésének üteméről.

Az EMFESZ szerint minden alapot nélkülöz az az állítás, hogy nem képes gázt szállítani az R-Glassnak. Az EMFESZ a felek között létrejött szerződés értelmében hónapokkal ezelőtt jogosult lett volna az R-Glass fogyasztásból történő kizárására amiatt, hogy az nem fizetett az általa felhasznált gázért. Az EMFESZ kijelentette: minden partnere számára folyamatos és szerződésszerű gázszolgáltatást biztosít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.