Leállt a szlovák-magyar gázvezeték építése

A magyar fél leállította a szlovák-magyar gázvezeték építését arra hivatkozva, hogy az számára nem kifizetődő - derül ki abból az interjúból, amelyet Antoine Jourdain, a gázvezeték szlovákiai részét építő Eustream társaság elnöke adott a Sme című napilapnak. A magyar fél cáfol.

"Arra a következtetésre jutottak, hogy a megrendelt kapacitásoknál számukra a projekt nem eléggé kifizetődő" - mondta Jourdain a lap hétfői számában. Az eddigi együttműködést a magyar féllel Jourdain korrektnek minősítette, s a problémák ellenére úgy véli: nem biztos, hogy a projekt véglegesen a múlté.

Jourdain szerint a magyar fél - az FGSZ Földgázszállító Zrt. - a kapacitás jövőbeni kihasználtságát érintő piaci felmérés eredménye alapján hozta meg döntését. A kötelező érvényű kapacitástenderben a szlovák oldalon hét cég jelentkezett, s ennek alapján az Eustream azt a döntést hozta, hogy kész belevágni a beruházásba. A magyar oldalon más a helyzet, mert mások a projekt paraméterei is.

A szlovák oldalon mintegy 20 kilométernyi vezetékről, míg a magyaron 95 kilométerről van szó. A várható szlovákiai költségek mintegy 20 millió euró, míg a magyarországiak mintegy 100 millió euró nagyságúak. Az Európai Unió tavasszal 30 millió eurós támogatást szavazott meg a projektnek.

"Nem egyszerű csak úgy beruházni százmillió eurót" - jegyezte meg az Eustream elnöke. Szerinte Szlovákiában megvan a projekt politikai támogatása is. A magyarországi fejleményeket nem kívánta kommentálni azzal, hogy nem ismeri pontosan az ottani helyzetet.

"Nem vagyok Magyarországon, nem értem a nyelvüket, nem kommentálhatom azt, ami ott történik. A projekt a V4+ kiemelt vállalkozása, Magyarország a V4+ tagja és mindig támogatta ezt a projektet" - fejtette ki Jourdain.
A lapnak arra a kérdésére, hogy a magyar kormány kezdeményezte-e a projekt leállítását, azt válaszolva: "Nekünk ilyen értesülésünk nincs."

A tekintélyes újság jegyzetében azt írja: nem kizárható, hogy a magyar döntés mögött a gazdasági okok mellett politikai okok is húzódhatnak. Bár az Eustream elnöke kizárólag gazdasági okokról beszélt, a pozsonyi kormánykörökből származó értesülések arról szólnak, hogy a magyar cég Orbán Viktor kérésére állt el a projekt megvalósításától.

"Ha a projekt leállításában valóban a politikának volt döntő szava, akkor a bős-nagymarosi vízlépcső után ez az ügy a szomszédsági kapcsolatok megrázkódtatásának további esetévé lehet" - zárja jegyzetét a Sme.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. az üggyel kapcsolatban közölte, hogy a vezeték építését nem állították le, mivel a beruházás még nem kezdődött el. Hozzátették: a vezeték megépítése továbbra is fontos, mivel ennek révén a magyar fél hozzáférhet a lengyel cseppfolyós-gáz terminálokhoz, illetve újabb kapcsolatot létesíthet .

A szlovák-magyar összekötő vezeték magyarországi szakaszára vonatkozó Open Season (kapacitás lekötési) eljárás július közepén sikertelenül zárult. Az eljárásban hét cég tett vételi ajánlatot különböző lekötési időszakokra és különböző földgáz mennyiségekre.

Ezek azonban nem voltak elegendőek ahhoz, hogy az eljárás sikeres legyen, ezért most a felek folytatják a tárgyalásokat arról, milyen konstrukcióban építsék meg a két ország földgázrendszerét összekötő észak-déli vezetéket.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.