Leállt a papírgyűjtés Az Egyesült Államokban

Fölösleges szétválogatni a szemetet az Egyesült Államokban. A papírhulladék ára ötödére esett, a bádog tonnájáért alig néhány dollárt adnak.

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén a vegyes papírhulladék tonnánkénti ára 20-25 dollárra esett, az októberi 105-ről. A hulladék bádog tonnája a korábbi 327 dollár után csupán 5 dollárt ér. Az üveg iránt nagyobb a kereslet, ezért annak ára még valamennyire tartja magát. A keleti parton, New Yorkban 50 dollárról tízre csökkent a papírhulladék tonnánkénti ára az elmúlt két hónapban, Bostonban pedig öt dollárra esett az ár.

Bár a hulladék iparágban korábban is változó árakat lehetett tapasztalni, ekkora zuhanásra még nem volt példa - írja hétfői  New York Times. Ennek egyik oka a kínai kereslet csökkenése lehet. Kína ugyanis az amerikai újrahasznosított hulladékok legnagyobb exportpiaca. A lap szerint azok a kínai és amerikai papírgyárak, amelyek korábban szerződésben vállalták az újrahasznosított papír átvételét, most a nehéz körülményekre hivatkozva kibúvókat keresnek.

Válságos helyzetbe kerültek az illegális hulladékgyűjtők is, akik kénytelenek felhagyni korábban jövedelmező tevékenységükkel. Az Egyesült Államokban számos kisebb településen már leállították az újrahasznosítást az olyan, kisebb hasznot hozó anyagok esetében, mint a műanyagok és a fémek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.