Leállt egy nagybank a devizahitelezéssel

Felfüggesztette a lakossági devizaalapú hitelezést a K&H. A döntés a korábbi szerződéseket nem érinti és a már folyamatban lévő kérelmeket is elbírálják, új igényeket azonban már nem fogad be a bank. Más bank egyelőre nem követi a lépését.

A mai nappal felfüggesztette a lakossági devizaalapú hitelezést a K&H Bank – derül ki a pénzintézet közleményéből. A bank még június közepén leállította a devizaalapú, szabadfelhasználású jelzáloghitelek befogadását, a mostani döntéssel pedig minden devizaalapú hitel lekerül a termékpalettáról. A még folyamatban lévő kérelmeket elbírálja a K&H és a korábbi szerződéseket sem érinti a lépés, új igényléseket azonban mára nem fogad be a bank.

Közleménye szerint a K&H azért döntött a lakossági devizaalapú hitelezés felfüggesztése mellett, mert a jelenlegi makrogazdasági körülmények a háztartások teherbíró képességét hosszútávon nehezen kiszámíthatóvá teszik. Emellett hosszútávon az ország és a lakosság is a forintalapú hitelekben érdekelt, hiszen ezeket a termékeket nem érintik a megjósolhatatlan devizaárfolyam mozgások, amelyek – többek között – a magyar háztartások pénzügyi helyzetét jelentősen befolyásolják.

A K&H azonban etttől még nem vonul ki a lakossági hitelezésből. Tervei szerint a bank olyan forintalapú termékekkel kívánja bővíteni kínálatát a lakossági ügyfelek felé, amelyek valós és vonzó alternatívái a devizahiteleknek. A K&H szerint a forinthitelek középtávon a mostaninál nagyobb teret nyernek majd a lakossági hitelezésben, akár az új, államilag támogatott hitelek, akár – a kamatszint csökkenésével - a piaci feltételű forinthitelek ismét kedvező választási lehetőséget jelentenek.

Az MTI által megkérdezett pénzintézetek közül egyik sem tervezi, hogy követi a K&H lépését, így az Erste, a Budapest Bank, az OTP és a CIB is folytatja a devizaalapú hitelezést. Az Erste Banknál közölték: továbbra is nyújtanak kölcsönöket a lakosságnak euróban. Az igaz, hogy - a hitelezési kockázatok elkerülése érdekében - korábban már életbe léptettek olyan intézkedéseket, amelyek szigorították a devizaalapú kölcsönök nyújtását. A Budapest Bank mind a lakosságnak, mind a vállalatoknak folytatja a devizahitelezést, sőt a lakosság számára nemcsak euróban ad kölcsönöket, hanem svájci frankban is. A CIB Bank már korábban felfüggesztette a svájci frank alapú hitelezést a lakosságnak, de továbbra is biztosítja az euró alapú kölcsönöket. 

Kereskedelmi és forinthitelbank
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.