Leállt a NAV rendszere

Délelőtt leállt és hosszabb ideig nem működött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online rendszere. A hibát nem belső probléma okozta – mondta lapunknak Suller Attila, a NAV szóvivője. Nem sokkal déli 12 óra előtt újra elérhetővé vált az adóhatóság.

A rendszer azért állt, mert elvágták a Telekom egyik optikai kábelét, így amíg azt meg nem javították, a hatóság rendszerei nem voltak elérhetők. Az informatikai rendszer mellett a telefonos tájékoztatás is szünetelt.

A leállás inkább kellemetlen, de valószínűleg nem érintett sokakat. Mai határidővel egyetlen bevallást sem kell benyújtani, csak a jövedéki adó előlegét kell átutalni annak, akit ez érint, ám azt nem a NAV-on keresztül kell intézni. Legfeljebb annak az ügyfélnek főhetett kicsit a feje, aki éppen ma szeretne valamilyen neten is lekérhető igazolást kérni.

Azt ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ha hasonló leállás történne mondjuk a személyi jövedelemadó bevallásának hajrájában, az nem mentesítené a magánszemélyeket a bevallás benyújtása alól. Csak különleges esetben lehet szó a határidő túllépéséről, ha az adózó akadályoztatva van – extrém esetben például balesetet szenvedett, és nincs eszméleténél. Minden más esetben van lehetőség arra, hogy az adózó eleget tegyen kötelezettségének. Az más kérdés, hogy ha hasonló okok miatt, mint egy kábel elvágása, mégis késik a bevallás egy napot, a NAV azért nem fog retorziókat alkalmazni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.