Telefonadó: Brüsszel megadta magát

Az Európai Bizottság leállította a telefonadó elleni kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben – tudatta Ryan Heath, Neelie Kroes, az ügyben érintett EU-biztos szóvivője.

A 2013 januárjában indult eljárást akkor a bizottság azzal indokolta, hogy a 2012-ben bevezetett magyar telefonadó szembemegy az elektronikus hírközlő hálózatok és az elektronikus hírközlési szolgáltatások engedélyezéséről szóló uniós irányelvvel. Ugyanerre az irányelvre hivatkozott korábban a bizottság a telekomadó miatt indított eljárás során is, amelyet szintén leállítottak idén júliusban.

A leállítás oka ugyanaz, mint júliusban a másik különadóval kapcsolatban. Az Európai Bíróság június 27-én hozott ítéletében egy a magyarhoz nagyon hasonló francia ügyben kimondta, hogy nem ütközik az úgynevezett engedélyezési irányelvbe a hírközlési szolgáltatókra kivetett franciaországi különadó.

Az uniós engedélyezési irányelv alapján a kormányoknak lehetőségük van igazgatási díjat szedni a távközlési szektor szereplőitől, az ebből származó bevételeket viszont az ágazati infrastruktúra, a hálózat, a szektor működésére, fejlesztésre kell fordítaniuk.

A bizottság szerint ugyanakkor ezeket a bevételeket az állam a költségvetési egyenleg javítására használja. A bíróság június végén megállapította, hogy a vitatott adó nem minősül az irányelv értelmében vett igazgatási díjnak, és így nem tartozik annak hatálya alá, s elutasította a bizottság keresetét.

Az ítéletből a bizottság levonta a következtetést: egy spanyol, és mind a két magyar telekommunikációs különadó ügyében visszavonulót fújt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.