Leállítja orosz gyárait a Ford és a GM

Az új gépkocsik iránti kereslet csökkenése miatt felfüggeszti a termelést oroszországi üzemeiben az amerikai Ford és a General Motors (GM), az orosz GAZ pedig elbocsát hétezer embert.

A GM vadonatúj szentpétervári gyárában augusztus végéig biztosan nem készül autó. Az ugyancsak Szentpétervár térségében  fekvő Ford-üzemben július 14-ig áll a munka a cég szerdán  bejelentett döntése szerint. Az orosz GAZ csoport - amely a Szberbankkal és a kanadai Magnával együtt az Opel átvételét tervezi - ugyancsak szerdán azt  közölte, hogy a Nyizsnyij Novgorod térségében működő egyik gyárában a 11 500 alkalmazott közül felmondanak hétezernek

Az utóbbi években, az orosz gazdaság felfutásának idején egyre  bővült az új kocsik iránti fizetőképes kereslet. Az eladások sokáig évi 25 százalékos ütemben növekedtek, és a nagy nyugati autóipari  cégek egymás után telepítettek gyárakat az országba. A globális gazdasági válság hatására azonban jelentősen szűkültek a banki és  egyéb autófinanszírozási lehetőségek, a növekvő munkanélküliség is  rontott a helyzeten, és idén az első öt hónapban a tavalyihoz képest 47 százalékkal visszaesett az autóeladás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.