Leállítja gyárait a General Motors

Leállítja húsz gyárát 2009 első negyedévében a General Motors. Az autógyár a korlátozással harmadával, mintegy negyedmillió járművel csökkenti termelését a január-márciusi időszakban.

Ideiglenesen leállítja húsz észak-amerikai üzemét és csökkenti termelését a General Motors (GM) amerikai autógyár 2009 első negyedévében, hogy alkalmazkodjon a gazdasági-pénzügyi válság miatt visszaeső kereslethez – jelentette be a gyár szóvivője. Tony Sapienza elmondta: a GM 250 ezer gépjárművel csökkenti termelését az első három hónapban. A három vezető amerikai autógyár közé tartozó GM az év ezen időszakában eddig rendszerint 750 ezer személygépkocsit és teherautót gyártott.

A három detroiti székhelyű autógyár közül közvetlen csőd fenyegeti a General Motorst és a Chryslert, míg a Ford pénzügyi helyzete kedvezőbb. Az autók iránti kereslet az Egyesült Államokban és a világ más országaiban is drámaian esett a gazdasági recesszió és a hitelszűke hatására. A GM és a Chrysler állami mentőövben reménykedik és jelezte, hogy szövetségi segítség nélkül heteken belül fizetésképtelenné válhat.

Csütörtökön zátonyra futottak az autógyárak megsegítését célzó pénzügyi csomagról a washingtoni törvényhozás felsőházában folytatott egyeztetések, de a Fehér Ház késznek mutatkozik arra, hogy segítséget nyújtson a csődközeli állapotba jutott detroiti autógyáraknak. A szenátus azután utasította el a 14 milliárd dolláros mentőövet, hogy a képviselők támogatták az elképzelést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.