Leállásban az autógyárak

A BMW leállt karácsonyra, a Mercedes és az Opel rövidített műszakokat tervez, a Porsche a fejlesztési részleg létszámát csökkenti.

 

A BMW autóipari cég müncheni gyárában az autópiaci válság miatt már megkezdődött a öt hétig tartó karácsonyi szünet - írja  a Frankfurter Allgemeine Sonnntagszeitung a cég szóvivőjére hivatkozva. 

A Mercedes is azt tervezi, hogy valamennyi gyártelepére kiterjeszti a rövidített munkaidőt. Az Euro am Sonntag magazin értésülése szerint a Mercedes-Benz a wörthi teherautógyárában december 18-tól január 18-ig tart szünetet, egy héttel hosszabbat annál, mint amit az esedékes átépítés szükségessé tenne. Eldöntötték azt is, hogy a húsvéti szünetet egy hétről két hétre hosszabbítják meg és egy nappal megnövelik a farsangi leállás idejét is számos alkatrészgyártó üzemet érintően is. Hangsúlyozta azonban a cég egyik szóvivője, hogy nem hosszú távú terv szerint igazítják a keresletnek megfelelően a gyártást, hetekre, hónapokra előre hoznak döntéseket.

A Porsche nem hosszabbítja meg fejlesztési részlegén azoknak az időleges alkalmazottaknak a szerződését, akiknek a szerződése az év végével lejár  - olvasható az Autó, motor und sport című magazinban. Létszámleépítést azonban az állandó munkavállalók körében nem tervez a Porsche.

Az Opel vezetése az eisenachi üzemet érintően a heti munkaidő csökkentéséről kíván megállapodni az üzemi tanáccsal. A vállalatvezetés abban reménykedik, hogy gyors döntést lehet hozni a heti munkaidő 38 óráról 33 órára történő mérsékléséről, és a heti munkaidő esetleg négy napra történő csökkentéséről. Az Opel tíz gyárából nyolcban meghosszabbított karácsonyi szünetet rendelt el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.