Nem feszítheti tovább a húrt a magyar jegybank

Az utóbbi napok negatív folyamatai alapján a jegybank nem feszítheti tovább a húrt, nem szabad csökkentenie az alapkamatot – állítják a Buda-Cash elemzői.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem feszítheti tovább a húrt, innen már nem szabad tovább csökkentenie az alapkamatot, azaz meg kell állnia a jelenlegi 2,85 százaléknál – legalábbis az utóbbi napok negatív folyamatai ezt húzzák alá – mondta Tóth Gergely. A Buda-Cash vezető elemzője sem értelmét, sem hozadékát nem látja a további, esetleges tíz bázispontonkénti kamatvágásoknak, amelyek csak fölösleges támadási felületet adnának a forint ellen spekulálóknak.

A magyar gazdaság számára rövid távon is kedvezőtlen a 320-as euró, ezért ezt mindenképpen érdemes elkerülnie az MNB-nek. A régióban irányadó 2,5 százalékos lengyel kamatszint elérése illuzórikus, egyébként is Varsóban már leálltak a kamatcsökkentésekkel.

Az állampapírpiacokon már a kamatemelést árazzák, az 50-70 bázispontos hozamemelkedések erre utalnak. Nem hétköznapi jelenséggel van dolgunk Tóth Gergely szerint, aki arra figyelmeztet, hogy a magyar papírok vonzerejét mindenképpen fenn kell tartani.

Az euróárfolyam tízforintos hirtelen csökkenése az elemzőket is meglepte, s ha a szokásos recept érvényesül, azaz a gyors gyengülést hosszabb nyugalmi időszak követi, akkor a következő heteket-hónapokat 300 forint feletti árfolyam jellemzi majd. Nem kizárható, hogy ez alá is benéz azért az árfolyam, de a 310-320-as sáv látszik a legvalószínűbb tartózkodási szintnek.

Az MNB-nek a piac minden rezdülését figyelnie kell, és óvatosan kell kommunikálnia. Taraczki Andrej devizaüzletág-vezető szerint sűrűbben kellene megszólalni és hangsúlyozni azt, hogy nem egyes-egyedül az infláció alakulása szabja meg a monetáris politika lépéseit. A piacokon a magyar jegybank függetlenségét is hangsúlyozni kellene, mert ebben a megközelítésben egy kalap alá vesznek minket a törökökkel, ahol a kormányzati behatás eddig meglehetősen erős volt.

Az is aggodalomra ad okot, hogy eddig az éppen esedékes forintgyengüléseket nem követte jelentősebb hozamemelkedés az állampapírpiacokon, most azonban megtört a trend, és kezdenek elszabadulni a hozamok. A mai aukción a 12 havi lejáratú papír hozama 80 bázisponttal emelkedett, ami kirívóan nagy ugrás, miközben a kereslet is rendkívül szerény volt. A befektetők már a kamatemelést árazzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.