Lazított a gyeplőn a hazai ipar

A hazai ipar kibocsátása januárban 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Decemberben az érték még 7,1 százalékra rúgott, vagyis a gyárak kissé visszavettek a lendületből.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken közreadott első becslés szerint decemberhez viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban 4,3 százalékkal nőtt, ami a korábbi évektől eltérően erősebb évkezdetre utal. Elemzők mindamellett arra figyelmeztetnek, hogy az év záró, illetve az év kezdő hónapjának a teljesítményéből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a jövőt illetően, mivel ilyenkor szezonális okok miatt meglehetősen torz adatokkal képes szolgálni a statisztika a gyári leállások, illetve az év eleji bizonytalanságok miatt.

A részletes adatokat egy hét múlva közli a KSH. Akkor elsősorban a megrendelésállomány alakulására lesz érdemes figyelni, ugyanis a magyar gazdaság megrendelői oldalról messze legfontosabb exportpiacán, Németországban a januári gyáripari megrendelések meglepő, 3,9 százalékos visszaesést mutattak decemberhez képest, miközben a Reuters elemzői átlag csupán egyszázalékos mérséklődéssel számoltak.

Ekkora apadásra tavaly augusztus óta nem volt példa. Az adat egyben megkérdőjelezi a német gazdaság első negyedéves felfutásába vetett kincstári optimizmust is. Jó a rosszban, hogy a megrendelések közül a közvetlen fogyasztási cikkek előállítására vonatkozóaknál nem volt lényegi eltérés. A visszaesést elsősorban az ipar és a szolgáltatók számára készülő termékeknél mérte a helyi statisztikai hivatal, a Destatis. Azaz a magyar készárukivitelben emiatt remélhetőleg nem lesz törés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.