Lázár offshore lovagozza Csányit

Visszavenné a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bólyi mezőgazdasági Zrt-től az uniós támogatásokat, mert nem átlátható a háttere.

Tulajdonképpen offshore státuszúnak minősítette a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó Bólyi Mezőgazdasági Zrt.-t a Lázár János irányítása alá tartozó Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A Blikk szerint az NFÜ ma postázza azt a levelet, amelyben a társaságtól 22 millió forintot kérne vissza.

Az NFÜ a korábbi offshore botrányok kapcsán indított vizsgálatot és kért minden uniós támogatást elnyert társaságtól átláthatósági nyilatkozatot. A lap úgy tudja, 50 milliárd forintot kérnek most vissza 700 olyan cégtől, amelyek többszöri kérésük ellenére sem tett ilyen nyilatkozatot.

Az origo-nak az agrárvállalkozás vezetője, Ádám János azt nyilatkozta: ők a Nemzeti Földalapkezelőtől kaptak egyszer felkérést arra, hogy tegyenek átláthatósági nyilatkozatot, amit meg is fognak tenni.

A Jobbik április ótat firtatja, miként kerülhettek offshore hátterű cégek az uniós támogatást elnyert társaságok közé miközben az Alaptörvény értelmében nem átlátható hátterű vállalkozás nem kaphat állami juttatást. Noha a listákon nagynevű autóipari beszállítók, jelentős feldolgozó- és építőipari vállalkozások is szerepeltek több esetben derült ki, hogy vissza nem térítendő támogatást kapott olyan cég, amelynek a tulajdonosi háttere a papírokból nem derül ki, csak sejthető. Ezek sokszor ismert hazai vállalkozókhoz köthető társaságok voltak, mint például a Frei Tamás nevéhez kötött Café Frei Kft.

Az NFÜ korábban - amikor még a fejlesztési tárca alá tartozott - azzal védekezett, hogy mindig kértek a támogatott pályázóktól átláthatósági nyilatkozatot. Ez azonban információnk szerint csak arról szólt, hogy a társaság kijelentette: átláthatónak tartja magát. Másutt - közbeszerzéseknél - azonban korábban is fel kellett tárni a végső haszonszerzőket (így derült ki, hogy a Közgép esetében Simicska Lajos a végső haszonszerző). Lázár János miután átvette az NFÜ-t az off shore botrányok miatt kivizsgálást rendelt el, ami - valójában - új nyilatkozatok bekérését jelentette.

Az kevéssé hihető, hogy a Bólyi Mezőgazdasági Zrt.-vel ilyen problémák volnának: az Opten céginformációs adatokból egyszerűen végigkövethető a tulajdonosi háttér, a cég az Investgroup-Bóly Zrt. többségi tulajdonában van, ez utóbbi tartozik a Csányi Sándor agrárérdekeltségeit összefogó Bonafarm Zrt.-hez, a Bonafarm pedig a Bonitas 2002 Zrt. tulajdonában áll - ebben 100 százalékos tulajdonos az OTP első embere.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.