Lázár János több ezer offshore-gyanús céget világít át

Az uniós támogatásokat igénybe vevő cégek tíz százalékánál merült fel a gyanú, hogy offshore társaságokon keresztül kimenekítették a pénzt. Lázár János már vizsgálja az ügyet.

A 2007-2013 között az uniós támogatásokra sikeresen pályázó 45 ezer magáncég tíz százalékánál merült fel, hogy offshore cégeken keresztül a támogatásokat nem pályázati célra használta fel, az érintett 4500 céget átvilágítják – jelentette be Lázár János kedden Gyulán sajtótájékoztatón.

A miniszterelnökséget vezető és az uniós fejlesztések felügyeletével is megbízott államtitkár beszámolt arról, hogy a gyanús cégek beazonosítása jelenleg is folyik. A vállalkozások, amelyekről kiderül, hogy offshore cégek vagy ilyenekkel érdekeltségi viszonyban állnak, nem pályázhatnak a 2014-2020 közötti EU költségvetési időszakban. 

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a fejlesztési ügyek felügyeletét 2013 augusztusában vette át, és azóta számos lépés történt a pályázati rendszer átláthatóságáért és korrupciómentesítéséért. Az offshore-átvilágítás is ennek érdekében zajlik. 

Az EU új költségvetési időszakában, 2014-2020 között Magyarország 7200 milliárd forint uniós támogatást használhat fel, az összeg további ezermilliárd forint agrárfejlesztési támogatással egészül ki. Az Európai Bizottsággal a partnerségi megállapodás elkészült, a támogatások lehívásáról szóló dokumentumot napokon belül benyújtják - fogalmazott Lázár János. 

A kormány márciusban dönt a több mint 8000 milliárd forint fejlesztési forrás tételes felhasználásáról, a pályázati csoportokról és a célközönségről. A támogatási források hatvan százalékát magyar egyéni és társas vállalkozások megerősítésére, a pénzek negyven százalékát a humán- és a reálinfrastruktúra gyarapítására fordítják. 

A kormány változtatásokat tervez a fejlesztési intézményrendszerben. A miniszterelnökség végzi majd a több mint 8000 milliárd forint brüsszeli forrás kiosztását és koordinációját, rajta kívül a minisztériumoknak lesz meghatározó szerepük. Cél a korrupciós lehetőségek minimalizálása az új rendszer bevezetésével - tette hozzá. 

Lázár János hangsúlyozta, hogy a 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszak támogatásainak felhasználását felgyorsítják. Elmondta: a rendelkezésre álló 8,5 ezer milliárd forintnyi támogatásról 110 százalékban döntés született. "Saját hiba miatt nem veszítünk el brüsszeli támogatást" - szögezte le. 

Kiemelte, hogy Magyarország 60-65 százalékban teljesítette kifizetési feladatát, 2014-ben további 2 ezermilliárd forint támogatást fizetnek ki, az idei év első két hónapjában 200 milliárd forintot utalt át a Miniszterelnökség által felügyelt munkacsoport.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.