Lázár János emeli a tétet

Tíz helyett immáron 12 százalékos árrést javasol Lázár János a trafikosoknak, mondván Orbán Viktor kormányfő szerint ezt így kell tenni. Ez szerinte nem a dohányt drágítja, hanem a gyáraknak lesz rossz. Lázár úgy véli: a Phillip Morris van ellenük, a nyertesek listáját pedig nem kell böngészni.

Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit – közölte Lázár János ma délelőtt az országházban tartott kormányszóvivő tájékoztatón, amikor reagált a botrányra, amit a trafik-koncessziókon nyertesek névsora okozott. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár állította: nem látta, nem nézte meg, és így nem is ismeri a névsort. A pályázati eredményekkel kapcsolatos bírálatokra pedig úgy reagált: állnak a vizsgálatok elé.

A Népszabadság és a Klubrádió kérdésére, miszerint tesz-e javaslatot rá, hogy a pályáztatás szempontrendszerét, a pontszámokat, a részpontszámokat, a zsűri névsorát nyilvánosságra hozzák, úgy reagált: egyesek mindent megpróbálnak elkövetni, hogy, hogy elvegyék a győztesek kedvét a szerződéskötéstől. A Philip Morrisnak például az a célja, hogy a szerződéskötéseket megakadályozza, "legalábbis én ilyeneket hallottam", mert bizonyos sajtóorgánumok fideszeseket hoznak hírbe, "más sajtóorgánumok és a budapesti pletyka meg a Philip Morrist hozza hírbe, hogy az a célja, hogy a törvény megvalósulását megakadályozza" – állította Lázár.

Szerinte 2011 decembere óta teljesen világos, hogy vannak olyan érdekcsoportok – elsősorban azok a külföldiek, akik cigarettát árulnak –, akiknek az az érdeke, hogy "a rendszer ne működjön", és elérjék, ne 6000, hanem 44 ezer helyen lehessen cigarettát árulni. De ha eljutunk addig a pontig, hogy alá is lesznek írva a koncessziós szerződések, a szerződések nyerteseinek vállalniuk kell a nyilvánosságot, hiszen az transzparens lesz, hogy a szerződésben vállaltakat hogyan teljesítik. De ehhez az kell, hogy a rendszer elinduljon, most nincs mit ellenőrizni. de ha lesz mit ellenőrizni, hogy a koncessziós jog birtokosa megvalósította a szerződésben vállaltakat, akkor állok rendelkezésre – tette hozzá. 

Azt, hogy miért a pályáztatás után tett javaslatot a parlamentnek arra, hogy 10 százalékos legyen az árrés, holott már februárban nyilatkozott e szándékáról, Lázár János azzal magyarázta, az volt a meggyőződése, hogy a pályáztatás lezárása után kell azonnal beadni a javaslatot, "hiba lett volna, ha a pályáztatás közben a kormány, a minisztérium vagy a parlament részéről a pályázati értékelést bármilyen módon befolyásolnak bárkit is". 

12 százalék: "Több időt töltök a miniszterelnökkel, mint a feleségemmel"

Lázár János a sajtótájékoztatón azt is tudatta, Orbán Viktor miniszterelnök azt ajánlotta, hogy ne 10, hanem 12 százalékos legyen az árrés. A Népszabadság kérdésére, hogy ezek szerint a 10 százalékos indítványa előtt nem egyeztetett a miniszterelnökkel (vagy Gyulai Zsolttal, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezetőjével, vagy Németh Lászlóné fejlesztési miniszterrel), a Miniszterelnökséget vezető államtitkár úgy reagált: napi kapcsolatban lévén a miniszterelnökkel nem tudta megkerülni, hogy ne egyeztessen vele, különösen, hogy "időnként több időt töltök vele, mint a feleségemmel" – jegyezte meg. A lényegre térve elárulta, hogy "a miniszterelnök úr kezdettől fogva azt az álláspontot képviseli, hogy ugyanazt csináljuk, ami Ausztriában van, ugyanazokkal a szabályokkal, és ott 12 százalék az árrés. Néhány órával a sajtótájékoztató előtt áttekintettük az eseményeket, és miniszterelnök úrnak határozottan az a meggyőződése, hogy rossz a 10 százalék, 12 százalék kell". 

Munkatársunk felvetésére, nem gondolja-e, hogy mégiscsak túl sok a győztesek között a fideszes politikus, polgármester rokona, menye, családtagja, a CBA üzletlánchoz kötődő nyertes, ez mind véletlen lenne, megismételte: nem tudja garantálni, hogy szocialisták legyenek a nyertesek, és a fideszes kötődésűeket kizárni sem. "A családi vállalkozásokat szeretnék erősíteni, az irigység kultuszával pedig nem tud azonosulni". 

"A  Continental téved"

Azt tévedésnek nevezte, hogy a hazai gyártók számára versenyelőnyt jelentene a törvény. Lázár János kitartott e véleménye mellett akkor is, amikor munkatársunk szembesítette azzal, hogy a Sánta János nevével fémjelzett Continentál Zrt. közleményben üdvözölte a versenyelőnyt. Az államtitkár elmondása szerint az vezérelte az elmúlt időszakban, hogy kevesebb cigarettát tudnak a jövőben eladni, hiszen ha kevesebb helyen, nehezebb körülmények között lehet cigarettát vásárolni, akkor a dohánytermék-eladás volumene csökken. Azt üdvözlendőnek nevezte, hogy ha az a pénz, amit a magyarok cigarettára költenek, magyar kis- és középvállalkozóknál marad, az a kormány gazdasági profiljába illik. 

Hol van Németh Lászlóné miniszter? 

Nekem kell kiállni, én adtam be a parlamentek a 10 százalékra vonatkozó indítványt – így reagált az államtitkár a sajtótájékoztatón a Népszabadság kérdésére, "hol van Németh Lászlóné fejlesztési miniszter". A lemondáson is gondolkodtam a hétvégén – tréfált Lázár János a botrányra utalva, mire munkatársunk megjegyezte, "tudjuk, ez vicc volt, nagyon jó, hogy Lázár János, mint a kérdés egyik felelőse itt van, de miért nem áll Németh Lászlóné is a kormányszóvivő mellett, hiszen a tárcája a pályáztatás felelőse", Gíró-Szász András kormányszóvivő értetlenkedésének adott hangot, mondván: egyéni képviselői indítványról van szó, furcsa lenne, ha a miniszter indokolná azt. (A lebonyolítás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozó Nemzeti Dohánykereskedelmi nonprofit Zrt. feladata volt, a nyertesek neveit a miniszter hagyta jóvá. A sajtótájékoztatón elhangzott: a jogszabály biztosítja a transzparanciát és az átláthatóságot. Ha az igaz, az a kérdés: a lebonyolítással volt-e probléma?)

Nem lesz parlamenti vizsgálóbizottság

Nem lesz parlamenti vizsgálóbizottság a dohánykoncessziós pályázatok és nyertesek elbírálásának a vizsgálatára, "ezt Karácsony Gergely képviselőtársam elintézte", reagált az erre vonatkozó kérdésre a sajtótájékoztató végén Lázár János. Az államtitkár arra hivatkozva utasította el ezt, hogy a volt LMP-s képviselő feljelentést tett, és egy hivatalos rendőrségi eljárás alatt "lássuk be, furcsa lenne" parlamenti vizsgálóbizottság felállítása. Szerinte meg kell várni a rendőrségi vizsgálat végét.

Akik valami gyanúsat látnak, tegyenek feljelentést, tegyenek bejelentést, mondta végül Lázár János.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.