Lázár János 4500 céget világíttat át

A 2007-2013 között az uniós támogatásokra sikeresen pályázó 45 ezer magáncég tíz százalékánál merült fel, hogy offshore cégeken keresztül a támogatásokat nem pályázati célra használta fel, az érintett 4500 céget átvilágítják - jelentette be Lázár János.

A miniszterelnökséget vezető és az uniós fejlesztések felügyeletével is megbízott államtitkár beszámolt arról, hogy a gyanús cégek beazonosítása jelenleg is folyik. A vállalkozások, amelyekről kiderül, hogy offshore cégek vagy ilyenekkel érdekeltségi viszonyban állnak, nem pályázhatnak a 2014-2020 közötti EU költségvetési időszakban.

A jövőben egyébként  egymillió eurós támogatási összegig nem kell pályázatot készíteni, elegendő lesz egy objektív, normatív adatlap kitöltése. A közbeszerzési szabályokat úgy módosítják, hogy minél több forrás maradjon a konkrét kivitelezési költségekre. A kormány változtatásokat tervez a fejlesztési intézményrendszerben. A miniszterelnökség végzi majd a több mint 8000 milliárd forint brüsszeli forrás kiosztását és koordinációját, rajta kívül a minisztériumoknak lesz meghatározó szerepük.

Lázár János hangsúlyozta, hogy a 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszak támogatásainak felhasználását felgyorsítják. Elmondta: a rendelkezésre álló 8,5 ezer milliárd forintnyi támogatásról 110 százalékban döntés született. "Saját hiba miatt nem veszítünk el brüsszeli támogatást" - szögezte le. Kiemelte, hogy Magyarország 60-65 százalékban teljesítette kifizetési feladatát, 2014-ben további 2 ezermilliárd forint támogatást fizetnek ki, az idei év első két hónapjában 200 milliárd forintot utalt át a Miniszterelnökség által felügyelt munkacsoport. Az EU által támogatott beruházási és fejlesztési programok felgyorsítása érdemben növelte a magyar gazdaság teljesítményét 2013-ban. Tavaly összesen 1700 milliárd forint támogatást fizettek ki - mondta Lázár János.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.