Lázár ígéri: Egyetlen eurócent sem vész el

Augusztusban még 500 milliárd forintnyi pályázati pénz nem volt kiírva, mára minden pénzt megpályáztatott az NFÜ - mondta Lázár János államtitkár.

„Egyetlen eurócentet sem fogunk elveszíteni” - közölte  Lázár János, a Miniszterelnökséget irányító államtitkár hétfőn tartott sajtótájékoztatóján. A politikus  - aki a nyár végén vette át az uniós pénzekért felelős NFÜ irányítását - emlékeztetett, hogy  "a Brüsszellel való kapcsolatunkat 3 milliárd eurónyi vita jellemezte, 14 operatív programból 13 fel volt függesztve, 570 milliárd forint volt veszélyben" akkor, de ezt az összeget sikerült nullára csökkenteni.

Azért, hogy ne veszítsen pénzt Magyarország, 22 nagyprojektet indítottak el. Ezeket az Európai Bizottság el is fogadta. Köztük van a nyíregyházi és a pécsi kórház felújítása, út-, és vasútépítés is. Azért, hogy ne legyen forrásvesztés, a 8200 milliárd forintos uniós támogatásra 8900 milliárd forintnyi vállalást tettek, hogy ha később néhány pályázó mégsem tudná megvalósítani a projektjét, akkor is legyen másik, amelyiket még meg lehet valósítani.

Augusztusban még 500 milliárd forintnyi pályázati pénz nem volt kiírva, mára minden pénzt megpályáztatott az NFÜ - mondta Lázár János, hozzátéve, mind a 14 operatív programban zajlik a kifizetés, eddig összesen 1507 milliárd forintnyi európai uniós támogatást fizettek ki, és a kifizetések összege év végéig várhatóan megközelíti az 1600 milliárd forintot. Elmondása szerint a munka felgyorsításával célul tűzték ki, hogy 2014-ben 2000 milliárd forint kifizetése történjen meg, 2015 során pedig további 1600 milliárd.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.