Lázár városa lesz a minta

A hazai települések közül elsőként Hódmezővásárhely – a Miniszterelnökséget vezető Lázár János szűkebb pátriája – írt alá szándéknyilatkozatot arról, hogy értékesítenék távhőcégüket a szintén e tárcához tartozó ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltatónak.

Hódmezővásárhely és az állami rezsicég megállapodása átvilágításra is feljogosítja az állami közműcéget. Annak érdekében, hogy az energiaholding még a következő fűtési szezon előtt elindíthassa Csongrád megyei, több városra kiterjedő távhőszolgáltatását, a szegedi távhőrendszert működtető IKV Zrt.-vel – a Népszabadság korábbi információinak megfelelően – szintén előrehaladott tárgyalásokat folytatnak.

Távhőközpont Vásárhelyen. Mintaprojekt lehet a cég
Távhőközpont Vásárhelyen. Mintaprojekt lehet a cég
hvszzrt.hu

A két csongrádi szolgáltatóval térségi mintarendszer jöhet létre, amely fontos lehet az állam országos, ágazati terjeszkedéséhez – vélekedett Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára. Horváth Péter János, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója elismerően szólt a hódmezővásárhelyi társaságról, amely kilencven százalékban már földhővel váltotta ki a földgázt. Az ENKSZ az állami szerepvállalás leghatékonyabb módjának kidolgozása érdekében jelenleg egy nemzetközi tanácsadó bevonásával épp átvilágítja a működésé­ben, kiterjedtségében és számlázási rendjében is jelentős eltéréseket mutató szolgáltatókat – írják. (Ez korábbi, nem cáfolt értesülésünk szerint a KPMG, amely százmillió forint körüli javadalmazásért végzi a munkát.) A vizsgálat a közel száz hazai távhőcég mintegy negyven százalékát fedi le. A Miniszterelnökség május végére teszi le az asztalra a távhőcégek átvilágításának eredményét.

Összehangolt fejlesztés kell

Az ügyfélszolgálatok, a számlázás és a díjbeszedés egységesítésével, 3-3,5 millió fogyasztó kiszolgálásában 11 milliárdos hatékonyságjavítás érhető el – közölte Németh Lászlóné az Országgyűlés gazdasági bizottsága energetikai albizottságának a távhőpiac helyzetét taglaló ülésén. A szektor a 2014–2020-as uniós ciklusban 45 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra számíthat – mondta Varga Zoltán, a fejlesztési tárca főosztályvezető-helyettese.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.