Lázár embere lett a tőkekirály

Még nem tudni, milyen változást hoz Tokaj-Hegyalján, hogy Lázár János bizalmi embere (egykori kabinetfőnöke), Héjj Dávid miniszterelnöki biztos váltja Tombor Andrást a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács élén.

A borvidék életét meghatározó testület új vezetőjét tegnap választották meg – értesült a Népszabadság. Nagy kérdés, más irányt vesz-e ezzel a tokaji fejlesztési stratégia, és csitulnak-e a borvidéken kialakult, csak részben politikai jellegű konfliktusok. A Tokaj Kereskedőház mindenesetre megkapta a fejlesztések folytatásához szükséges forrásokat.

A tegnapi ülésen leköszönt Tombor András, aki Orbán Viktor miniszterelnök korábbi külpolitikai tanácsadója, de a Tokaj Kereskedőház felügyelőbizottságának elnökeként a tanács tagja marad. Tombor lapunknak megerősítette az információt.

Csepeghet a nektár
Csepeghet a nektár
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A tanács döntései alapjaiban határozzák meg a borvidék mindennapjait és fejlődését is, annak mindenkori elnöke tehát meglehetősen befolyásos ember. Azonban nagy munkabírásra, politikai és diplomáciai érzékre is szüksége van, hiszen a hegyaljai képviselők, polgármesterek, a szőlészek szervezetei és a helyi nagyságok is rendre a tanács vezetőjéhez fordulnak, ha valamit el szeretnének érni. Különösen mostanság, hogy Tokajban számos átalakulás van folyamatban.

Ezek nagy részét pont Tombor indította el, s eddig is sok konfliktussal járt. Hegyalján nyílt titok, hogy összerúgta a port az egyik legbefolyásosabb és legsikeresebb termelőnek számító Szepsy Istvánnal és köreivel. Szepsy szavára a hírek szerint a miniszterelnök is ad, s kifejezetten jó viszonyt ápol Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel is, aki szintén érdekelt Tokajban.

Tombor továbbra is részt vesz a legnagyobb tokaji szőlőfelvásárló, az állami Tokaj Kereskedőház vezetésében, ami azért érdekes, mert konfliktusainak java részét pont itteni tevékenysége generálta. Az állami borkombinát egészen a közelmúltig az állami támogatások átutalásának késlekedése és kereskedelmi bevételeinek elapadása miatt pénzügyi gondokkal küzdött. Emiatt kérdésessé vált, tudja-e finanszírozni a folyamatban lévő milliárdos fejlesztéseit. Sokan a pénz késlekedését is a Tombor és Szepsy közti feszültség számlájára írták. Mára a kereskedőház végül megkapta az idénre beígért állami támogatást, melynek összegét nem tudtuk meg, de a fejlesztések finanszírozása rövid távon biztosított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.