Látszólag nagyon beindultunk

Látványos ugrást produkált októberben az ipari termelés – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap ismertetett adataiból. Az előző év ugyanezen időszakához képest a növekedés 10,1 százalékra futott fel, míg szeptemberhez hasonlítva 1,7 százalékos a fejlődés.

Munkanaphatástól megtisztítva még látványosabb az előrelépés, hiszen így 12,7 százalékos pluszt regisztrált a KSH. Az októberre közölt mutató azért is figyelemre méltó, mert idén mind­össze ez a harmadik alkalom, amikor a tíz százalékot meghaladta az ipari termelés – jelezte az MTI.

A Suzuki is benne van a gyorsulásban
A Suzuki is benne van a gyorsulásban
Reviczky Zsolt

A szembeszökő fejlődésben alapvetően a járműipar játszott szerepet – mondták lapunknak elemzők. E mögött pedig alapvetően az áll, hogy az esztergomi Suzuki az elmúlt év ezen szakaszában éppen típusváltást készített elő, így visszafogottabb termelést produkált. E szerint az alacsonyabb bázisadattal magyarázható az októberi megugrás. Éppen ezért elemzőnk úgy vélte, hogy a növekedés ilyen mértékű üteme nem stabil. Már csak azért sem, mert az autóipari növekedés Nyugat-Európában sem erős, és ez megakadályozza azt, hogy a magyar ipari adat „elszálljon".

Pozitív változás ugyanakkor, hogy az elektronikai eszközök gyártása gyorsulásba kezdett, s az is, hogy az ágazatok többségében nincs visszaesés. Ezek alapján a hazai éves bővülés 7-7,5 százalék körül lesz. A mostani adatok változásából pedig az szűrhető le, hogy jövőre ugyan mérséklődik a fejlődés üteme, de így is 5-5,5 százalék várható éves szinten, ami az uniós átlag lehet.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.