Látszik már a fény az alagút végén

Nőtt az üzleti bizalom az euróövezet gazdaságaiban 2012 záró negyedévében, ami azt vetíti előre, hogy a régió lassan, de biztosan kikecmereg a recesszióból.

A német Ifo gazdaságkutató intézet szerdán publikált felmérése szerint a valutaközösségben az üzleti bizalmi index az előző negyedévi 81,7 pontról 95,1 pontra javult az év végére. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző részindex 97,9 pontról 95,1 pontra süllyedt, míg a következő hat hónapra vonatkozó vélemények alapján számított részindex 72,1 pontról szintén 95,1 pontra nőtt. Ekkora jövőbe vetett optimizmust két éve nem mértek az Ifo szakemberei.

Mindebből egyértelműen arra lehet következtetni, hogy az euróövezet átlépi a „nullás szintet”, s konjunkturális szakaszába lép - ismét. Az Ifo által rendszeresen megkérdezett 281 euróövezeti vállalatvezető véleményét tükröző jelentés megállapítja, hogy az euró/dollár keresztárfolyamban a következő hat hónapban nem várható jelentős elmozdulás, az övezet idei inflációja pedig 2,1 százalékos lehet, azaz hajszállal nagyobb az Európai Központi Bank által kitűzött kétszázalékos inflációs célnál.

A német gyáripari megrendelések decemberi alakulása is alátámasztja a derűlátást. A jegybank, a Deutsche Bundesbank által szerdán ismertetett adat szerint ugyanis a gyári megrendelések 0,8 százalékkal nőttek az év utolsó havában, míg novemberben még 1,8 százalékos csökkenést mértek októberhez képest. Elemzők 0,9 százalékos bővülést prognosztizáltak decemberre.

Decemberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 1,8 százalékkal volt alacsonyabb a megrendelésállomány, míg novemberben az éves összevetésű adat 0,9 százalékos gyengülést mutatott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.