Látótávolságon belülre került az euró

Oly jelentősen javult Magyarország hitelessége az elmúlt hónapokban, hogy jövőre el lehet majd dönteni, szükséges-e még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatása - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter kedden a Dow Jones hírügynökségnek adott interjúban azt is elmondta, nem látja  szükségét újabb külföldi kötvénykibocsátásnak idén, ugyanakkor érdemes újra elgondolkodni a belépésen az európai árfolyam-mechanizmusba.

"Jelenleg nincs elemi szükség az IMF hitelére, de az egy tartalék, amelyre szükség esetén számíthatunk, ezért nem  hanyagolható el", idézte a hírügynökség a pénzügyminisztert. Az IMF és az Európai Unió a múlt héten beleegyezett, hogy hat  hónappal, 2010 október 5-ig meghosszabbítják a Magyarország rendelkezésére álló, összesen több mint 25 milliárd dolláros (20  milliárd euró) készenléti hitelkeret felhasználásának határidejét. A keretet tavaly novemberben hagyták jóvá, 17 hónapra.

Miután Magyarország júliusban, több mint egyéves távollét után,  sikeresen visszatért a nemzetközi adósságpiacra egymilliárd eurós  eurokötvény kibocsátásával, a továbbiakban a forintadósságot részesíti előnyben, magyarázta a továbbiakban a pénzügyminiszter.  "Nem látom szükségét az idei kibocsátási tervekben újabb  devizakötvény kiadásának.

A hazai adósságkibocsátás elégséges a költségvetési hiány finanszírozási szükségletére az év végéig,  különösen, mivel a finanszírozási szükséglet az év utolsó negyedében csökkenni fog. Ez nem jelenti, hogy jövőre az első félévben ne jöhetne egy devizakötvény. A devizakötvény-kibocsátásoknak a meglévő devizaadósság lejáratával párhuzamosan van kellő értelmük", idézte szavait a Dow Jones.

A pénzügyminiszter szerint "az IMF hitele miatt nem csökkenthető  számunkra rövid távon a külföldi valutákkal járó kockázat, de  fontos, hogy a kockázat ne is növekedjék". Végül arról szólt, hogy a költségvetési hiány csökkenésével, a  közadósság 2010 közepétől csökkenő irányzatával, az infláció  lassulásával és a kamatok enyhülésével Magyarország elkezdhet gondolkodni az  euró bevezetésén.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy "a tavaszi, bizonytalan valutaárfolyam-mozgások és a kiszámíthatatlan makrogazdasági fejlemények közepette nem volt értelmes opció az ERM-2 (az euróövezet előszobájaként működő, sávtartást előíró európai  árfolyam-mechanizmus). Manapság a forint sokkal stabilabb és  Magyarország gazdasági pályája sokkal megjósolhatóbb. Ezért valószínűleg ideje van ismét elgondolkodni ezen."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.