Last minute a lakáspiacon: most kell lépni!

Nem érdemes tovább várni a lakásvásárlással, a megélénkült kereslet hatására megállt az árak csökkenése, sőt, várható, hogy az áprilisi árindex már felfelé mozdul el hosszú idő után. A 4-es metró átadása új fejezetet nyit, a környékbeli ingatlanokat többen kereshetik.

A régóta várt lakáspiaci trendforduló egyik oka, hogy a betéti kamatok mélyrepülése miatt egyre többen fektetik ingatlanba megtakarított pénzüket. Ingatlanosok szerint megjelent az elhalasztott vásárlások hatása is a piacon, a kereslet élénkülését már az adásvételek két számjegyű növekedése is érzékelteti.

Az év első két hónapjában a Duna House ingatlanközvetítő a válság utáni egyik legerősebb ingatlanpiaci forgalmát mutatta ki, és már jelezték, hogy a márciusi előrejelzések is biztatóak. tavaly februárhoz képest idén februárban 12%-kal több adásvétel zajlott, az első két hónap átlagát összesítve pedig 10,5%-os volt az erősödés. Nem kizárt, hogy 100 ezer adásvétel körül zárhat az idei év, ami azt jelentené, hogy 16 ezerrel több ingatlant értékesítenek, mint tavaly.

A lakásépítés még mélyponton, de a használt lakások iránti kereslet újra beindíthatja majd ezt a szegmenst is
A lakásépítés még mélyponton, de a használt lakások iránti kereslet újra beindíthatja majd ezt a szegmenst is
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 A vevők megjelenésére az eladók is gyorsan reagáltak, méghozzá azzal, hogy kevésbé alkukészek már. A fővárosban például tavaly novemberben és decemberben még az összes eladott ingatlan esetében a vevők 7%-ot tudtak alkudni, az idei év első két hónapjában már csak 6%-ot, a márciusi eddigi adatok pedig csupán 5%-on járnak. Mindez egyértelműen jelzi, hogy az eladók kevésbé vannak rákényszerítve az árlevitelre, hiszen több a potenciális vevőjelölt.

A budapesti lakáspiacot elemzők szerint az idén megmozgathatja a 4-es metró átadása is. Bár a területet már régóta beárazták, a hirdetésekben értéknövelő tényezőként hivatkoznak rá, de az igazi változást a metró átadása indíthatja el. Az Otthon Centrum szerint a beruházás ugyan általában tompította a megállók környékén az ingatlanárak csökkenését – a metró menti területeken olyan kevésbé kedvelt részek is vannak, mint a józsefvárosi Rákóczi tér, vagy a volt Köztársaság tér, vagyis a II. János Pál pápa tér –, de egyelőre még nem tapasztalható az árnövekedés.

A hatás számszerűsíthetőségét nehezíti, hogy a lakáspiacon év eleje óta eleve fellendülés tapasztalható, valamint a 4-es metrót a piac már korábban „beárazta" a környék ingatlanjainál. Érdekesség, hogy egyelőre a felszíni tereprendezések, térfelújítások hatása nagyobb, mint a metró nyújtotta új közlekedési, utazási lehetőségek. Hasonló megállapításokra jutottak a szakértők a debreceni 2-es villamos átadása kapcsán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.