Lassulva húzza a gazdaságot az export

A kivitel és a behozatal is lassult éves összevetésben az idei első három hónapban. Öröm az ürömben, hogy az előbbi kisebb mértékben, így a külkereskedelmi mérleg egyenlege javult.

Az idei első negyedévben a külföldre értékesített magyarországi áruk és szolgáltatások értéke 5891 milliárd forint volt, amely 0,4 százalékkal marad el a tavalyi év azonos időszakától – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A behozatal ennél nagyobb mértékben, egy százalékkal csökkent éves összevetésben, így a külkereskedelmi mérleg egyenlege 29 milliárddal 524 milliárd forintra javult.

A keleti nyitás politikája ellenére az Európai Unióval folytatott kereskedelem továbbra is meghatározó a magyar gazdaság számára, sőt az exportban súlya tovább nőtt. Az első három hónapban az export 77 százaléka irányult a tagállamokba, míg az import 69 százaléka érkezett onnan. A kivitel volumene 0,2 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban, míg a behozatalé 1,7 százalékkal csökkent. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 90 milliárddal 806 milliárd forintra javult.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 0,8 százalékkal csökkent, az importé 4,8 százalékkal bővült az egy évvel ezelőttihez képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya 281 milliárd forint volt, 60 milliárddal több, mint 2012 január–márciusban.

A gépek és szállítóeszközök exportvolumene fél százalékkal, az importé 1,7 százalékkal maradt el a tavaly január–márciusi szinttől. A híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék behozatalának csökkenése a negyedéven belül hónapról hónapra lassult, kivitelét – hasonló tendenciát követően márciusban már – egyszámjegyű növekedés jellemezte – írja a KSH.

Az energiafejlesztő gép és berendezés kereskedelme nem érte el a bázisidőszaki szintet, elsősorban az elektromos áramfejlesztők kivitelében, valamint a motorok és alkatrészeinek behozatalában mért visszaesés miatt. A közúti jármű exportja a gyártókapacitás bővülése következtében dinamikusan nőtt. Tovább folytatódott az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés forgalmának növekedése.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 3,9, illetve 3,5 százalékkal haladta meg 2012 azonos időszakának szintjét. Több mint tizedével bővült a szerves vegyi termék exportja, a vas és acél, továbbá a műtrágya importja, illetve növekedett a műanyag-alapanyag mindkét irányú forgalma. Ezzel szemben az árufőcsoport kereskedelmében meghatározó részarányú gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitelének növekedése márciusra megállt, míg behozatala tovább csökkent.

Az energiahordozók behozatalának volumene 2,4 százalékkal haladta meg az előző év első három hónapjának szintjét. A két legjelentősebb árucsoport közül a kőolaj és kőolajtermék importvolumene 2013 január–márciusban csaknem tizedével nőtt, a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene nem érte el a bázisszintet.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7,9, az importé 5,5 százalékkal csökkent az 2012 első három hónapjához képest. Tavaly október óta tart a kivitelben meghatározó súlyú gabona és gabonakészítmény exportvolumenének visszaesése: az elmaradó kukoricakiszállítások következtében a termékkör forgalma az év első negyedévében csaknem kétötödével csökkent. A behozatalban a volumencsökkenés hasonló mértékű árnövekedés mellett következett be. A legnagyobb csökkenést a cukor és cukorkészítmény volumenében regisztráltuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.