Lassult a negyedik negyedévben az európai gazdasági növekedés üteme

Lassult a negyedik negyedévben a gazdasági növekedés üteme az euróövezetben, ami az olasz és a spanyol GDP negyedik negyedéves csökkenésével arra utal, hogy a világgazdasági válságot követő globális készletfeltöltéstől kapott átmeneti lendület kifulladóban van.

A 2009-es negyedik negyedévben a 16 tagú eurózóna 0,1 százalékos GDP növekedést ért el a harmadik negyedévvel szemben. A harmadik negyedévben 0,4 százalékos volt a negyedéves bázisú növekedési ütem, a második negyedévben 0,1 százalékos volt a csökkenés, az első negyedévben pedig 2,5 százalékkal csökkent a GDP.

A negyedik negyedévben a 2008-as negyedik negyedévihez képest 2,1 százalékkal csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye. Éves összevetésben a 2009-es harmadik negyedévi GDP 4,0 százalékkal, a második negyedévi 4,8 százalékkal, az első negyedévi 5,0 százalékkal esett vissza.

A 27 tagállamot számláló Európai Unió 2009 negyedik negyedévi gazdasági teljesítménye a harmadik negyedévhez viszonyítva 0,1 százalékkal emelkedett, a harmadik negyedévben szintén negyedéves viszonylatban 0,3 százalékkal emelkedett, a második negyedévben 0,3 százalékkal csökkent, az első negyedévben pedig 2,4 százalékkal esett vissza.

Az EU negyedik negyedévi gazdasági teljesítménye a 2008-as negyedik negyedévihez képest 2,3 százalékos visszaesést mutat. A harmadik negyedévi GDP az előző évi azonos periódussal összevetve 4,3 százalékkal, a második negyedévi 5,0 százalékkal, az első negyedévi 4,9 százalékkal csökkent.

A negyedik negyedévben tapasztalt gazdasági lassulás az EKB-t kamatemelési szándéka és exit-stratégiája életbe léptetésének elhalasztására késztetheti. Az adat gazdaságösztönző programjaik fenntartására ösztönözhet néhány uniós országot is, mégpedig pont akkor, amikor a pénzpiacok az államadósság leépítését és a költségvetési hiány lefaragását sürgetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.