Lassuló pályán a kínai gazdaság

Tizennégy éve nem volt ennyire gyenge a kínai gazdaság növekedése: a tavalyi záró negyedévben a hazai össztermék (GDP) 7,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ugyanekkora bővülés jellemezte 2013 egészét.

Úgy látszik, a 7,7 a kedvenc szám mostanában Kínában, hiszen 2012-ben is ekkora volt a növekedés. A kínai gazdaság alighanem az idén szakít a számmisztikai megközelítéssel, ugyanis az elemzők 2014-re csupán 7,4 százalékos növekedést várnak, ezt mutatta ki a körükben a múlt hónapban végzett felmérés.

Employees inspect and sort solar panels into different quality categories at a workshop of LDK Solar company in Hefei, Anhui province November 10, 2011. China's Commerce Ministry said on Thursday it was
Employees inspect and sort solar panels into different quality categories at a workshop of LDK Solar company in Hefei, Anhui province November 10, 2011. China's Commerce Ministry said on Thursday it was "greatly concerned" about Washington's investigation into whether Chinese companies are selling solar panels in the United States at unfair discounts. Most of the products of this company will be exported to Europe and America. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: BUSINESS POLITICS ENERGY)

A lassulásban döntő szerepet játszik a hitelezés megszigorítása, a lassan teljesen átláthatatlanná váló, s hatalmas kockázatokat hordozó árnyékbankrendszer visszaszorítása. A pekingi vezetés harcot hirdetett az eladósodás ellen, felismerve az abban rejlő hatalmas kockázatokat. Ennek meg is lett az eredménye, a kínai központi bank adatai szerint a második félévben már rekordmértékű zuhanás volt a hitelkihelyezéseknél.

Az önkormányzatok hitelállományának megtisztítása is Peking tervei között szerepel, a helyhatóságok ugyanis a tavaly júniusi állapot szerint 17,9 ezermilliárd jüannak megfelelő adósságot görgetnek maguk előtt. (Ez 657 ezermillliárd forintnak felel meg.) A kormány már utasította is a bankokat, hogy körültekintőbben hitelezzék az önkormányzatok költekezését, a bankfelügyelet pedig januárban bekérte a pénzintézetektől a mérlegkimutatásukban nem szereplő kintlevőségeik és bankközi kölcsöneik alakulásáról szóló adatokat, hogy fel tudják mérni az árnyékbankrendszer által hitelezett adósok csődkockázatát. Ami biztos: összeomlások, veszteségleírások bőven lesznek a közeljövőben.

A kiadások visszafogása idén elsősorban a hitelekből fedezett termelő beruházásoknál és az infrastruktúrafejlesztésekben lehet jelentős. Tavaly sok panasz nem lehetett a beruházások alakulására: igaz, volumenük „csak” 19,6 százalékkal volt magasabb a 2012-ben mértnél, amikor is az előző évinél 20,6 százalékos pluszt mutattak ki a statisztikusok, azaz a valamilyen szerényebb lett e téren a fejlődés.

A 2013-as év negyedik negyedévében mért 7,7 százalékos, vagyis a 7,6 százalékról szóló elemzői konszenzust felülmúló növekedésben az ipar és a beruházások által hozott többletteljesítményt emeli ki a pekingi Nemzeti Statisztikai Hivatal. Az ipari termelés decemberben 9,7 százalékkal, a belső fogyasztás pedig 13,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi időszak adatát. Az előző negyedévhez képest 1,8 százalékkal nőtt GDP, viszont harmadik negyedévben éves alapon 7,8 százalékos, tehát a most közölt negyedik negyedévinél erősebb éves adatot mértek.

Li Ko-csiang miniszterelnök a napokban úgy azt nyilatkozta, hogy az idén észszerű keretek között akarják tartani növekedési terveiket, a kormány ennek szem előtt tartásával fogalmazza meg politikáját és tervezi kiadásait. A kormányfő szerint 7 százalék a minimum, ez alá nem süllyedhet a világ második legnagyobb gazdaságának növekedési tempója, ez a viszont hosszú távon is fenntartható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.