Fékre lépett a kínai autóipar

A januári előrejelzések még 20 millió új gépkocsiról szóltak, ám év végére vesztett dinamizmusából a kínai járműipar és a piac is.

Kínában az első tíz hónapban 15,2 millió új gépkocsit, (ezen belül 11,76 millió személyautót) helyeztek forgalomba, ami 3,15 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A Kínai Autógyártók Szövetségének (CAAM) közleménye szerint tagvállalataik októberben 1,57 millió gépkocsit gyártottak, ami azonban 2 százalékkal elmarad a szeptemberi számoktól. Az eladások még növekedtek: 1,22 millió személygépkocsi októberi forgalomba helyezése 1,4 százalékos bővülést jelent, noha 7,48 százalékkal elmarad a tavalyi év szeptemberétől.

Zöld programmal próbálja lendíteni az autópiac forgalmát és csökkenteni az olajfogyasztást a kínai kormány, mely október elsejétől újabb állami támogatással ösztönöz takarékos autók gyártására. A szektor és a piac korábbi rohamtempóját is hasonló intézkedésekkel érték el, ennek köszönhetően Kínában tavaly 18 millió új autót helyeztek forgalomba, ami brutális, 32 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest. Ám immár több városban korlátozzák a rendszámok kiadását, így jelentősen lassult a tempó. A forgalom idén biztosan nem éri el a 20 millió új gépkocsit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.