Lassú növekedést jelez az euróövezeti beszerzési menedzser index

Az euróövezet feldolgozóiparában az idei február két és fél éve a legjobb hónap, a szolgáltatási ágazat teljesítménye viszont elmarad a várakozásoktól az övezet beszerzési menedzser indexe (PMI) szerint, amely lassú gazdasági növekedést jelez előre 2010 első negyedévére.

Markit kutatóintézet pénteken közölt előzetes adatai szerint az összetett PMI nem változott januárhoz képest, 53,7 ponton stagnál. Az index már a hetedik hónapja áll a visszaesés és a növekedés határát jelző 50 pont felett. A szolgáltatóipari PMI a januári 52,5 pontról 52,0 pontra esett. Elemzők a januári szintre várták bankoktól kávéházakig közel kétezer cég megkérdezése alapján számított indexet.

A feldolgozóipari index 52,4 pontról 54,1 pontra emelkedett. A Reuters elemzői konszenzusa alapján alacsonyabb érték, 52,6 pont volt várható. Az ágazat kibocsátását jelző alindex két és fél éve a legmagasabbra, 56,9 pontra emelkedett a januári 56,0 pontról.

A 16 országból álló övezet már a tavalyi harmadik negyedévben túljutott a második világháború óta legmélyebb európai recesszión, de gyors fellendülésre nem lehet számítani. A közös pénzt használó uniós államok gazdasága együttesen nagyjából 0,4 százalékkal bővülhet idén január és március között, és egyre több a kétség a növekedés fenntarthatóságával kapcsolatban - mondta Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.

A PMI előnye a gyorsaság az állami statisztikai hivatalok hatalmas minták alapján készülő felméréseihez képest. Az ágazati várakozásokat kifejező index ugyanakkor megbízhatóan jelzi előre a folyamatokat, a piacok ezért nagy figyelemmel kísérik a mutatószámok alakulását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.