Elkezdhetünk tárgyalni az euróbevezetésről

Már az év végén elkezdhetünk tárgyalni az euróbevezetés időpontjáról, de reformok nélkül nem megy majd a 4 százalékos növekedés. A kormány a jövő évi visszaesés után 1,6 százalékos növekedéssel számol 2010-ben is, 2011-ben pedig jóslata szerint 2,5 százalékkal nő a gazdaság.

Középtávon sem számol gyors növekedéssel a kormány az aktualizált konvergencia-programban. A növekedés 2011-ben is csak 2,5 százalékos lesz, 2010-ben alig 1,6 százalékos - a jövő évi 0,9 százalékos visszaeés után.

Veres János pénzügyminiszter szerint struktúrális változások (vagyis reformok) nélkül nincs esély arra, hogy Magyarország a 4 százalékos növekedést ismét elérje. Ám, hogy milyen reformokról lehet szó, azt nem mondta el - csak annyit hangsúlyozott: a költségvetési takarékosság nem elég. És hozzátette azt is: a büdzséből nem lehet növekedést gerjeszteni, a hiányt ugyanis folyamatosan csökkentenünk kell.

A felzárkózásról szóló program legújabb verzióját a válság miatt kicsit később nyújtjuk be Brüsszelnek - és átírtuk a számokat. A program a jövő évi, a GDP 2,6 százalékát kitevő deficit után 2010-re 2,5, 2011-re pedig 2,2 százalékos deficittel számol.

A fogyasztói árindex jövőre 4,5 azt követően 3,2, majd 2011-ben 3 százalékos lehet. Ám az is elképzelhető, hogy ennél gyorsabban mérséklődik az inflációs ütem, az olajárak visszaesése miatt. Emiatt alternatív forgatókönyv is készült, ebben már jövőre 3 százalék körüli inflációval számolnak - bár a kormány szerint "az alappálya valószínű". Vagyis: mindaddig nem készülnek módosítani a kisebb infláció miatt a költségvetésen, amíg a tények nem igazolják, hogy az áremelkedési ütem valóban alacsonyabb lesz. (A kormányfő egy televíziós interjúban jelentette be, hogy a vártnál alacsonyabb inflációs ütem is a büdzsé átdolgozására késztetheti a kormányt).

Mindez annyit is jelent: Magyarország már jövőre teljesítheti az euró bevezetéséhez szükséges kritériumokat. Veres egy kérdésre válaszolva bejelentette: akár az év végén is megkezdődhetnek a tárgyalások arról, hogy mikor lépjünk be az euró előszobájának tartott ERM II-es rendszerbe. Ha ez jövőre megtörténik, akkor az is eldől, mikor lehet - legkorábban - euró Magyarországon. 2011 lehet a legkorábbi dátum.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Veres János
Veres János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.