Lassan mozdulnak az ipari árak

2009. novemberben az előző havihoz viszonyítva 0,5 százalékkal emelkedtek, a 2008. novemberivel összehasonlítva 0,9 százalékkal mérséklődtek az ipari termelői árak.

Az ipari exportértékesítés árai a 2009. októberinél 0,5, az egy évvel korábbinál pedig 1,2 százalékkal magasabbak voltak - derül ki a KSH gyorsjelentéséből. A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz képest 0,5, az egy évvel korábbihoz mérten 0,3 százalékkal nőttek.

Az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz viszonyítva – az elmúlt hónapban bekövetkezett hasonló mértékű árcsökkenés után – novemberben 0,5 százalékkal emelkedtek. A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 2009 novemberében átlagosan 0,5 százalékkal haladták meg az előző havit. A legnagyobb mértékben a kőolaj-feldolgozás árai nőttek (3,5 százalék), alapvetően a kőolaj- és kőolajszármazékok világpiaci jegyzésárának hatására.
Kisebb mértékű áremelkedés történt a gép, gépi berendezés gyártásban (1,3 százalék), valamint a számítógép, elektronikai, optikai termékek körében (1,1 százalék). Mérséklődtek a vegyi anyag, termékek (1,2 százalék), az élelmiszeripar (0,5 százalék), a fa-, papír- és nyomdaipar (0,2 százalék), illetve az egyéb feldolgozóipar és javítás (0,2 százalék) árai. A textil- és bőriparban, valamint a járműgyártásban az értékesítési árak nem változtak. A többi feldolgozóipari ágazatban 0,1 és 0,8 százalék közötti havi áremelkedés történt.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai novemberben 0,5 százalékkal magasabbak voltak az októberinél, elsősorban az időszakos, „B” árszabású villamosenergia-értékesítésnél november 1-jétől alkalmazott áremelés következtében. A víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai ebben a hónapban sem változtak. 12 havi összehasonlításban – a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve – a legnagyobb mértékben a gyógyszergyártás (4,3 százalék), a villamos berendezések gyártása (3,8 százalék), valamint az egyéb feldolgozóipar és javítás (3,3 százalék) ágazatokban emelkedtek az árak. A 2008. novemberihez viszonyítva árcsökkenés mutatkozott a kohászat, fémfeldolgozásban (3,7 százalék), a kőolaj-feldolgozásban (2,9 százalék), az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő élelmiszeriparban (2 százalék), a textil- és bőriparban (2 százalék), illetőleg a fa-, papír- és nyomdaiparban (1,4 százalék).

A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 1,3 és 2,9 százalék között alakult. A feldolgozóipar egészében az elmúlt 12 hónap alatt 0,3 százalékkal mérséklődtek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai – az októberi eltéréssel egyezően – 1,8 százalékkal alacsonyabbak voltak a 2008. novemberinél; a víztermelés, -kezelés, -ellátásé szintén a múlt havival megegyező mértékben, 7,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2009. novemberben az előző hónaphoz képest a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,2 százalékos árcsökkenés, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,7, a beruházási javaknál 0,4 százalékos árnövekedés mutatkozott. Az előző év azonos hónapjához mérten az árak a beruházási javak gyártásánál 0,8 százalékkal nőttek, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,6, a fogyasztási cikkek esetében 0,2 százalékkal mérséklődtek. Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 2009. novemberben 0,5, 12 havi összehasonlításban 1,2 százalékkal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 0,9, a dollárhoz képest 0,1 százalékkal gyengült; a 2008. novemberivel összevetve az euróhoz mérten 2,2 százalékkal gyengült, a dollárhoz viszonyítva 12,8 százalékkal erősödött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.