Lassan kezd magára találni az ipar

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 szeptemberében 15 százalékkal csökkent. A jó hír, hogy az előzetes adatok alapján augusztushoz képest már 3,7 százalékos növekedést mért a Központi Statisztika Hivatal. Az elemzők azonban óvatosságra intenek.

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 szeptemberében 15 százalékkal csökkent, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés volumene az év első kilenc hónapjában 21 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index szeptemberben 3,7 százalékkalkal emelkedett.

A győri Audinál is visszavettek a tempóból
Győri audi

A szeptemberi ipari kibocsátás egy havi növekedése a márciusi 4,5 százalékos emelkedés óta az idei legmagasabb mutató, míg éves összehasonlításban a tavaly novemberi 8,4 százalékos csökkenés óta a legmérsékeltebb visszaesésről tanúskodik.

A visszaesés lassulása nem tulajdonítható bázishatásnak, mivel tavaly szeptemberben az előző havi csökkenés után 1,3 százalékos növekedést mutatott az ipar, azaz talpra állni látszott a nyári pangás után. A viszonylag kedvező szeptemberi adatok ellenére az első kilenc hónapban az ipari termelés volumene 21 százalékkal elmaradt a tavalyi év azonos időszakától. A részletes adatokat november 13-án publikálja a KSH.

Bár a szeptemberi adat jobb, mint amire számítottunk, ebből még korai lenne azt leszűrni, hogy a gazdaság talpra állása bizonyosan és viszafordíthatatlanul megkezdődött - vélekedik Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője. Az ipari termelés havi összehasonlítású csökkenése már korábban megállt, a mutatók mozgása nagyon volatilis, -5 és 4,4 százalék között változik, ez magyarázza az elemzők óvatosságát. A következő hónapokban a kedvező bázishatás is belép, így az ipari termelés növekedése jóval nagyobb mértéket is ölthet. Kondrát Zsolt szerint mindent egybevetve 2009-ben 18 százalékkal marad el az ipar teljesítménye a 2008-as évitől.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.