Lassan behozza lemaradását az ipar

Az euróövezet tagországaiban szeptemberben már ötödik hónapja nőtt az ipari termelés havi szinten. Az Eurostat csütörtökön közzétett adatai szerint a termelés 0,3 százalékkal emelkedett augusztushoz képest, igaz 12,9 százalékkal kisebb volt, mint tavaly szeptemberben.

Elsősorban a beruházási javak, a félkész termékek és a nem tartós fogyasztási cikkek előállítása bővült. A tartós fogyasztási  cikkek és az energia termelése viszont csökkent - elsősorban az  autócsere programok befejeződésével -, havi szinten 6,0, illetve 2,1  százalékkal.

A havi emelkedés azt jelzi, hogy az euróövezet GDP-jének 17  százalékát kitevő ipari termelés kilendítheti a mélypontról az  eurövezet országainak gazdaságát: a GDP legalább 0,5 százalékkal  növekedhet a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz  viszonyítva az Európai Bizottság várakozásai szerint, s ezzel vége  szakadhat az öt negyedév óta tartó zsugorodásnak.

Az övezet nagy országai közül Németországban 3 százalékkal nőtt  a termelés, míg csökkent Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban az előző hónap növekedése után. Az Eurostat a héten pénteken teszi közzé első becslését a harmadik negyedévi GDP-ről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.