Lassan, de nő a magyar gazdaság

Az eddigi stagnálással szemben lassú növekedést vár idén a magyar gazdaságtól a Századvég. Főleg az export, a mezőgazdaság és a rezsicsökkentéstől várt fogyasztásbővülés hathat élénkítően.

Az idei második negyedévben várhatóan már éves összevetésben is bővült a hazai össztermék (GDP), míg éves szinten a korábbi nullával szemben 0,6 százalékos növekedést vár a Századvég Gazdaságkutató Zrt. (Az első negyedévben a megelőző három hónaphoz képest már 0,7 százalékkal bővült a gazdaság, ám ez még nem volt elég ahhoz, hogy az éves változás mértékét is a pozitív tartományba emelje.) A társaság a jövő évi prognózist is felfelé javította, az eddigi másfél százalékkal szemben 1,7 százalékos növekedést vár 2014-re.

Az eddig vártnál kedvezőbb GDP-előrejelzés elsősorban annak köszönhető, hogy az export ismét pozitívan járul hozzá a növekedéshez, tehát visszatért a korábbi negyedévek trendje, amikor is a külső kereslet húzta a gazdaságot. Emellett az alacsony infláció következtében a vártnál gyorsabban emelkedő reálbérek nagyobb belső fogyasztásbővülést eredményezhetnek, a minimálbér és a nyugdíjak öt százalék feletti mértékben nőttek 2013-ban, a legutóbbi inflációs adat pedig mindössze 1,8 százalék volt.

Emellett jelentős szerepe volt, hogy a mezőgazdaság a tavalyi 20 százalékos visszaesése után az idei év első negyedévében 27 százalékkal bővült. Véget ért az építőipar nyolc éven át tartó csökkenése is, és a negyedév során 4,2 százalékkal nőtt éves szinten. Az aktivitás ugyanakkor stagnált és a közmunkaprogramban foglalkoztatottak számának csökkenésével együtt a foglalkoztatás is visszaesett. Itt ugyanakkor valószínű, hogy csak átmeneti jelenségről van szó, és a tendencia a második félévben visszatér a korábbi emelkedéshez.

A Magyar Nemzeti Bank a kedvező inflációs és pénzpiaci környezetben tovább csökkentette irányadó kamatát. A piaci árazás alapján a kamatcsökkentési sorozat a következő 3-4 hónapban még folytatódhat, és 3,5-3,75 százalék körül érheti el az alapkamat a mélypontját.

A nemzetközi gazdasági környezet továbbra is eltérő képet mutat a kilábalási szakaszban lévő Egyesült Államok és a recesszióban lévő euróövezet között. Utóbbi ellenére a pénzpiaci feszültségek tovább oldódtak, amelyben elsődleges szerepe lehet, hogy a költségvetési konszolidáció továbbra is folyamatos azokban az országokban, ahol fenntarthatlan adósságpálya alakult ki. Az érdemi gazdaságbővülés és foglalkoztatottságnövekedés azonban ismét későbbre tolódott, és általában az elemzők csak 2014-re várják.

A pénzpiacon megjelent ugyanakkor annak az első jele is, hogy a globális likviditásbőség korszaka lassan, fokozatosan, de véget érhet az idei évben. A tízéves lejáratú amerikai és japán állampapírok hozama jelentősen emelkedett az elmúlt hetekben, ami arra enged következtetni, hogy az olcsó pénz korszakának a végéhez közeledünk. Ezt erősítette az amerikai jegybankelnök szenátusi nyilatkozata is, amikor arról beszélt, hogy a munkanélküliség további csökkenése esetén mérsékelhetik a havonta a gazdaságba pumpált pénzmennyiség összegét. Úgy véljük, ennek hatására jövő év végére ismét magasabb hozamszint alakulhat ki, és visszatérhet az alapkamat egy öt százalék körüli értékre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.