Lassan tisztul az építőipar

Az építőiparban csökken a felszámolt és bővül az újonnan alapított cégek száma, ám még mindig a megszűnés dominál és továbbra is ez az egyik legfertőzöttebb ágazat - véli az Opten. Tavaly csökkent a szektor összesített nyeresége.

Idén az év első felében 2950 építőipari cég szűnt meg - írja az Opten. Ez 13 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Emellett 28 százalékkal több cég alakult, mint 2015-ben. Az építőipar összesített 2015-ös árbevétele kis mértékű növekedést mutat az előző évihez képest. Ugyanakkor az összesített nyereség 13 százalékkal elmarad a 2014-estől. Az építőiparban működő cégek közül nagyjából minden kilencedik szűnik meg egy éven belül. Csaknem ötödük ráadásul felszámolás útján.

A szektorban kétségkívül megindult egyfajta tisztulás és átrendeződés, de a felszámolási arány tekintetében az építőipar még mindig az egyik legveszélyeztetettebb ágazat - véli Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Hozzáteszi: a felszámolási arány itt az országos átlag közel másfélszerese. Egyfajta derűlátást tükrözhet, hogy az újonnan alapított cégek száma közel 30 százalékkal nőtt. Igaz, még mindig több a megszűnés, ami miatt Pertics Richárd egyfajta lassú tisztulást lát.

A cégek kintlevősége ugyanakkor 2013-hoz képest közel felére, 2014-hez viszonyítva pedig 22 százalékkal csökkent. Ehhez az Opten igazgatója szerint jelentős mértékben hozzájárulhatott a fizetési határidők rövidülése és az elektronikus építési napló. Szakemberek szerint a magas adók és járulékok, a szakember- és kereslethiány az, ami együttesen visszafogja az építőipart.

Az Opten „cégfluktuációs indexe” szerint júliusban az alapított vagy megszüntetett építőipari vállalkozások száma a rendben működők 17 százalékára rúgott. A legnagyobb mozgás Budapesten, Heves, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatkozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.