Lassan kijön a víz alól az infláció

Negatív tartományban tanyázik továbbra is a hazai infláció: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett áprilisi adata szerint a „pénzromlás” üteme -0,3 százalékos volt, az átlagos árak ennyivel maradtak el az egy évvel ezelőtt mértnél.

Az elemzők a korábbi hónapok durva mellélövéseitől óvakodva most -0,4 százalékos konszenzusra jutottak a várható áprilisi árindex ügyében, igaz, a jóslatok a -0,3-tól a -0,8 százalékig szórtak, függően attól, ki mennyire érezte súlyosbító tényezőnek az üzemanyagárak masszív emelkedését, amit a világpiaci olajársokkból való kilábalás jegyeként lehet értékelni. Továbbra is hónapról hónapra növekednek az árak, ezúttal 0,4 százalékkal drágult az élet márciushoz képest. A megelőző adat 0,6 százalék volt.

Márciushoz képest az élelmiszerekért átlagosan 0,6 százalékkal kellett többet fizetni, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs 8,3 százalékos drágulásának következménye. Aki ezekből nem fogyaszt, az akár örülhet is, hiszen a KSH kimutatása szerint e csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal csökkent. A legnagyobb mértékben, 2,5 százalékkal a ruházkodási cikkek drágultak, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően.

A szolgáltatások ára átlagosan 0,4, míg a szeszes italok, dohányáruk és a tartós fogyasztási cikkek árai ennél kisebb mértékben, egyaránt 0,3 százalékkal nőttek. A háztartási energia ára nem változott. Az egyéb cikkek ára átlagosan 0,2 százalékkal csökkent, ezen belül a járműüzemanyagokért 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Utóbbi érdekesség, mivel a kutaknál a múlt hónapban jelentős drágulást lehetett tapasztalni.

Az egy évvel ezelőttihez képest az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal emelkedett. Ezen belül nőtt többek között az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs (6,8 százalék), a tojás (6,6 százalék) és az étolaj (5,0 százalék) ára. Csökkent a cukor (16 százalék), a sajt (6,3 százalék), a tej (4,1 százalék), valamint a liszt (3,4 százalék) ára.

A szeszes italok, dohányáruk 2,7 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért átlagosan 2,3 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a közlekedési szolgáltatások ára 2,1 százalékkal nőtt. Kisebb mértékben drágultak a tartós fogyasztási cikkek (0,2 százalék) és a ruházkodási cikkek (0,1 százalék) is.

A háztartási energia ára átlagosan 5,1 százalékkal csökkent, ezen belül a vezetékes gáz 5,8, az elektromos energia 5,7, a távfűtés ára 3,4 százalékkal mérséklődött. Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 4,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 12,1 százalékkal csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.