Lassan kapcsol a Digi

Várhatóan még jó ideig nem indítja el mobilszolgáltatását a Digi. Ugyan a cégnek „csak” hárommilliárd forintja áll a tavaly ősszel megszerzett frekvenciában, ám azóta, hogy nyertek, már két új szereplő is megjelent a piacon.

Egyelőre semmi nyoma, hogy sokat tenne az új magyarországi mobilszolgáltatás elindításáért a Teszári Zoltán érdekeltségébe tartozó Digi, amely tavaly ősszel szerzett hárommilliárd forintért frekvenciát. Bár a távközlési piac ismerői előbb decemberi, majd májusi indulásról beszéltek, valójában ettől igen távol áll a cég, amely hang- és mobilinternet-szolgáltatást kíván nyújtani. Nem tudni ugyanis arról, hogy a Digi elindított volna bármilyen, a rádiós bázisállomások létesítéséhez szükséges engedélyeztetési eljárást. Márpedig ezek átfutási ideje hosszú hónapokban mérhető.

A tervek szerint hang- és internetszolgáltatást nyújtanak az ősszel megszerzett frekvencián
A tervek szerint hang- és internetszolgáltatást nyújtanak az ősszel megszerzett frekvencián
Darnay Katalin / Népszabadság

A Digi egyik illetékese ugyan megerősítette információnkat, miszerint felvettek jó néhány, rádiós hálózatok építésében jártas szakembert, akik dolgoznak az előkészítésen, ugyanakkor ennél többet nem közölt. A piaci szereplőktől viszont úgy tudjuk: az iparágban járatos marketing- és kereskedelmi szakember nem ment a céghez, ami akár arra is utalhat, hogy önálló értékesítésre nem készülnek.

Vagyis a felépített hálózat szolgáltatásait értékesíthetik jelenlegi előfizetőiknek, valamint olyan virtuális szolgáltatóknak, amelyeknek van elérésük az ügyfelekhez, de saját hálózatot nem akarnak és tudnak építeni. Ilyen például a Lidl-áruházlánc szolgáltatása, amelyet a Telekom hálózatán nyújt. Forrásaink, akik a mobilszektor más cégeinél dolgoznak, arra figyelmeztetnek, hogy mivel a Digit szinte semmilyen kötelezettség nem köti, akár együtt is működhet a piac valamely jelenlegi szereplőjével.

Rendelkezésre bocsáthatja frekvenciáját, amelyből fix bevétele lehet, vagy az extra kapacitásért cserébe hozzáférést kaphat a partnere hálózatához, hogy rögtön induláskor teljes lefedettségű szolgáltatást nyújthasson – ezt hívják belföldi roamingnak. Úgy tudjuk azonban, ilyen megállapodás egyelőre egyik távközlési vállalattal sincs, s aligha valószínű, hogy a Telenor vagy a Telekom belemegy egy ilyen együttműködésbe, elvégre ezek a társaságok nemrég kötelezték el magukat egymás mellett, közösen fejlesztik 4G-hálózatuk. A Vodafone viszont éppenséggel tudna mit kezdeni azzal az 1800-as sávval, amely a Digié lett.

A vállalat ilyen sávot nem nyert tavaly ősszel, ám az jól jönne 4G-szolgáltatása fejlesztéséhez. Információnk szerint azonban ilyen megállapodás sem született. Ami a mobiltávközlési piacot illeti, a Digi lehetőségei szűkülnek, már amennyiben a lakossági ügyfeleket kívánják majd megcélozni. Jó pár hónapja, hogy a UPC saját márkás mobilszolgáltatást indított, lényegében azzal a koncepcióval, amely a Digi esetében is életszerűnek tűnik – saját, vezetékes előfizetőiknek kínálnak mobilszolgáltatásokat.

A piacon két kisebb cég is megjelent, amióta a Digi frekvenciát nyert, a Tesco Mobile pedig fokozta jelenlétét, például szélesebb készülékkínálattal. Lapunk információja szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékeseit is megkeresték azzal, lehetne-e valamilyen közös projektet indítani. Hogy ez hivatalosan, vagy informálisan történt-e, azt nem tudni, de a hírek szerint a tárca illetékesei egyelőre nem látják az együttműködés lehetőségét.

Az MVM Net által 13 milliárdért építeni kívánt hálózathoz elvileg lehet csatlakozni, de erről az állami vállalat közgyűlésének kellene döntenie, és ez eddig nem történt meg. Más kérdés, hogy a Digi ráhajt-e az uniós pénzekre, és jelentkezik-e a Digitális Nemzeti Fejlesztési Programban való részvételre. A széles sávú internettel el nem látott területek lefedését szolgáló, uniós forrásokból finanszírozott állami programban ugyanis jól jöhetnek a frekvenciái.

Adócsökkentésre várhatnak

Piaci elemzők szerint a Digi negyedik mobilszolgáltatókénti megjelenése némi pezsgést hozhatna a szektorban, ám amíg nem teremtődnek tiszta viszonyok a központi elvonások jövőjét illetően, a romániai anyacég bölcsen jár el, ha jegeli terveit. Emlékeztetnek arra, hogy a Magyar Telekom árfolyama 20 százalékkal nőtt az idén azokra a reményekre alapozva, hogy a közművezeték-adót és a távközlési adót vagy kivezetik, vagy radikálisan csökkentik. Mint a jövő évi költségvetésről érkező hírekből világossá vált, mindez hiú ábránd volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.