Lapostévét, okostelefont veszünk hitelre

Rohamosan közeledik a karácsony. A vásárlásokkal párhuzamosan az áruhitelezés is jelentősen megnő, a webáruházak térhódításával egyre többen igényelnek online is áruhitelt. Az interneten hitelt igénylők között generációs szakadék már nincs, azonban a nemek között még mindig óriási a különbség a férfiak javára.
November és december az áruhitelezésben is főszezon, mivel sokan karácsonyra tartogatják egy-egy nagy értékű termék megvásárlását. Az éves áruhitelezés mintegy egynegyede történik az év utolsó két hónapjában: az élénkülés a műszaki és a barkácsáruházakban már november elejétől érzékelhető volt a Magyar Cetelem Bank adatai szerint.

Tovább terjed az internetes hiteligénylés is. A növekedés azzal magyarázható, hogy egyre többen igyekeznek elkerülni az ünnepek előtti tömeget, és inkább interneten választják ki és vásárolják meg az ajándékokat. Így nem kell foglalkozniuk az üzletek nyitva tartásával, és a nehéz berendezések hazaszállítását sem kell magukra vállalniuk. Ez a módszer ráadásul lehetőséget ad a hitelfeltételek alapos átvizsgálására; a megfelelő konstrukció kiválasztására.

A bank adatai szerint akárcsak tavaly, idén is az LCD-tévék, az okostelefonok és a táblagépek lesznek a legnépszerűbb műszaki cikkek. Az átlagos igényelt hitelösszeg – személyesen vagy online igénylés esetén is – jóval meghaladja a 100 ezer forintot.

A hitelt is igénylő internetes vásárlók között kétszeres a férfiak aránya a nőkével szemben. A jelenség hátterében az állhat, hogy a műszaki cikkek területén a férfiak a döntéshozók a magyar családokban.

Az viszont már nem igaz, hogy kizárólag a fiatalok vásárolnak az interneten. A 35 év felettiek közül is egyre többen döntenek úgy, hogy online szerzik be azokat a dolgokat, amelyekre szükségük van: az online hitelt igénybe vevő Cetelem-ügyfelek közel fele 35 év feletti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.