A Fidesz visszaállítaná a lakástámogatási rendszert

A lakástámogatási rendszer mindhárom pillérét megtartaná kormányra kerülése esetén a Fidesz - mondta lapunknak Varga Mihály. A párt alelnöke, volt pénzügyminiszter szerint szükség van a kamattámogatásra, az szja-kedvezményre, illetve a szocpolra is - bár utóbbinál érdemesnek tartaná megvizsgálni, hogy más csatornán keresztül hatékonyabban fel lehet-e használni ezt a pénzt.

A Fidesz nincs kibékülve a szuperbruttósítás ötletével sem: a Bajnai-kormány 2010-től a munkavállalók szja-alapjához csapná hozzá a munkaadók tb-járulékát. Ez magasabb adóalapot eredményez, amit Bajnaiék szerint ellensúlyoz az szja-tábla átalakítása. A jövő évi tervek szerint 17 és 32 százalékos kulcscsal működne a rendszer, és valahol 5 millió forint környékén lépne a magasabb sávba az adózó. Varga Mihály szerint a sávhatárt is érdemes lesz felülvizsgálni, nincs ugyanis meggyőződve arról, hogy az adózók 90 százaléka - ahogy Bajnai Gordon miniszterelnök ígéri - valóban az alsó sávba tartozik majd.

Kósa Lajos a Fidesz nevében  bejelentette: ha kormányra kerülnek, eltörlik az ingatlanadót
Kósa Lajos a Fidesz nevében bejelentette: ha kormányra kerülnek, eltörlik az ingatlanadót

Az ellenzéki párt kormányon bővítené a megtakarítási típusú kedvezményeket (élet-, nyugdíjbiztosítások), egyben megfontolandónak tartja, hogy az árfolyam- és a kamatadó mértéke - átmeneti időre, a válság lecsillapodásáig, valamikor 2011 végéig - nulla százalék legyen.

Arról még nem született döntés a párton belül, hogy kormányra kerülésük esetén egykulcsos adórendszert - melybe beletartozna az szja, az áfa, a társasági adó - vezetnének be, vagy megmaradna a többkulcsos rendszer, kibővítve a kedvezményekkel. Varga Mihály szerint erőteljes adó- és járulékmérséklésre van szükség, de sok múlik azon, hogy választási sikerük esetén milyen helyzetben találják az államkasszát, mit mutat a leltár a kormány kötelezettségvállalásairól, milyen nem ismert elemeket tartalmaznak a privatizációs szerződések. Úgy véli, amennyiben az államháztartás hiánya 2010-ben 4 százalék fölé kerül (idén a kormány 2,9, az EU 3,4 százalékos deficittel számol, igaz, utóbbi még nem mindent tudott "beárazni"), akkor nem sok mozgástér marad a nagy ívű átalakításoknak.

Változtatnának a most módosított áfarendszeren is: az alapvető élelmiszereket az 5 százalékos áfakörbe sorolnák - a tej és kenyér mellett például a tőkehúsokat is. A hétfőn elfogadott adócsomag értelmében júliustól 18 százalékos kulcs terheli a tejet, kenyeret. A többi termék és szolgáltatás pedig 25 százalékkal adózik (az 5 százalékos körhöz nem nyúltak). (B. Z.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.