Üzletet formálnak a Gömböcből

Maratoni befektetésbe kezdett Frank Strzyzewski német üzletember, aki Domokos Gábor és Várkonyi Péter világhírű Gömböcét árulja internetes boltjában bronzból, alumíniumból, igény szerint sorszámozottan. Ha sikerülne a kritikus, darabonkénti száz eurós ár alá mennie, cégek és iskolák tömegei rendelnének a különleges formájú testből.

Nagyjából egy év alatt negyedére csökkent az ár abban az internetes boltban, amelyet a tanulmányait Magyarországon végző német üzletember nyitott tavaly júliusban, hogy ott a világhírű magyar találmányt, a Gömböcöt árulja. A Herendi márkaboltokban rendelhető díszes porcelán-Gömböccel szemben a webáruházban valóban működő példányokat árulnak.

Az alumínium-Gömböc 299 euróba (mintegy 85 ezer forint), a sorszámozott példányok áfa nélkül mintegy kétszázezer forintba kerülnek. Annál olcsóbbak, minél magasabb szám szerepel rajtuk. Kapható kétkilós, 9 centiméter magas, 8 centiméter széles, 10 centiméter hosszú bronz-Gömböc is, 250 ezer forintért. Ezek az árak azonban még mindig túl magasak ahhoz, hogy a különleges test sokak számára megvásárolható legyen, pedig a cél éppen ez lenne.

- Azt szeretnénk, hogy a találmány idővel eljusson például az iskolásokhoz. A sokadik technológiát próbáljuk ki, de nem könnyű működőképes, ugyanakkor olcsó Gömböcöt előállítani. A megoldástól azonban már nem vagyunk olyan messze - mondja Domokos Gábor, az egyik feltaláló, aki "udvari főkóstolóként" próbálgatja a partnercégek által készített Gömböcöket.

- Gyakran kérdik tőlem, hogy mire jó ez a test, hasznosítható-e gazdasági értelemben. Úgy gondolom, először mindenképp a tudomány profitál abból, hogy megalkottuk. Ennek az első példája az a Várkonyi Péter feltalálótársammal tavaly publikált cikkünk a teknősök geometriájáról, amelyben bemutattuk, hogy néhány faj Gömböc-módra, a gravitáció segítségével fordul talpra - meséli.

- Maratoni megtérüléssel számoltunk, amikor megszületett a bolt gondolata. Marketingre egyelőre minimális összeget költünk, mert úgy gondoljuk, az a találmány, ami nemrég önálló tárolót kapott a Cambridge-i Egyetem múzeumában, eladja önmagát. Mindenki szeretne magának egy Gömböcöt, aki már egyszer kézbe vette - teszi hozzá Domokos Gábor. Mint mondja, a befektető Frank Strzyzewski vállalkozása a nagy tételű eladáshoz szükséges értékesítési, logisztikai hálózatot teremti meg.

Sokan rendelnének Gömböcöt például céges ajándéknak, ha az ár a lélektani száz euró alá csökkenne. Az oktatásban is ez az az összeg, ami mellett az érdeklődés már számottevő lehet.

- Üzleti titok, hány darabot adtunk már el, azt azonban elárulhatom, hogy húsz országból kaptunk megrendeléseket, a legtöbbet Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Németországból. Az eladott Gömböcök több mint harmadát cégek rendelték. A magyar kereslet körülbelül öt százalék - tudtuk meg Frank Strzyzewskitől, a világ egyetlen Gömböc-boltját működtető cég vezetőjétől. A tavaly nyáron indult webshop először angol nyelven működött, később magyarral is bővítették. Most készül a német verzió, és a 2010-es Sanghaji Expóig a tervek szerint megszületik a kínai is. Az a hátrány persze, hogy a vásárlók a világhálón nem tapogathatják meg, nem próbálhatják ki a találmányt, így is megmarad.

A Gömböcöket két, CNC-gyártásra specializálódott cég gyártja. - Eredetileg öszszesen öt vállalatnak adtuk meg a találmány adatait, közülük választottunk. Eleinte más technológiával - 3D-s nyomtatással - is próbálkoztunk, de így egy Gömböc előállítása ezer euróba került, ami túl drága volt. Folyamatosan keressük az új és új megoldásokat, értékesítő partnerekkel is tárgyalunk: oktatószer-gyártókkal, múzeumi üzletekkel, bolthálózatokkal - tette hozzá.

A tapasztalatok szerint egyre többen szeretnének különleges - nagyméretű, különleges anyagból készült - Gömböcöket venni.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. magyarországi márkaboltjaiban mostanáig hat, képletekkel, matematikai ábrákkal díszített porcelán-Gömböc kelt el. A mázas térplasztikát Babos Pálma, a manufaktúra művészeti vezetője tervei alapján festik, és közel s
A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. magyarországi márkaboltjaiban mostanáig hat, képletekkel, matematikai ábrákkal díszített porcelán-Gömböc kelt el. A mázas térplasztikát Babos Pálma, a manufaktúra művészeti vezetője tervei alapján festik, és közel s
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.