Igenekre vár a Bajnai-kormány

Végleges áldást kaphat ma a parlamenttől a Bajnai-kormány adócsomagja, a képviselők egyben jóváhagyhatják a nyugdíjrendszer átalakítását szolgáló előterjesztést is.

Ma tartják az Országgyűlésben az idei adóváltozásokról szóló törvényjavaslat végszavazását. A döntés inkább formai, semmint tartalmi jellegű - a módosítókról már korábban szavaztak a képviselők -, de a kormánynak van még lehetősége, hogy az utolsó pillanatban változtasson a javaslat tartalmán. Ehhez mindössze koherenciazavarra kell hivatkoznia, amit ugyan eredetileg az egymással ütköző jogszabályok kigyomlálására találtak ki, ám a múltban nem egy alkalommal vittek át így olyan adómódosításokat is a parlamenten, amelyekről csak az utolsó pillanatban sikerült megegyezni a kormánypártokkal.

A mostani csomag azonban kevés teret hagy az utolsó pillanatban benyújtott módosítóknak, mivel alig pár pontján módosítja az adórendszert, igaz, annál húsba vágóbbak a változások. Újítanak például az szja-táblán, mégpedig januárig visszamenőleg: a jelenlegi, 1,7 millió forintos sávhatár, ameddig 18 százalékkal adózik a jövedelem, 1,9 millióra emelkedik. Ez több pénzt hagy az átlagos, 160 ezer forint körüli jövedelemmel rendelkezők zsebében. Egy másik lényeges intézkedés a munkaadók tb-járulékát csökkenti 5 százalékponttal júliustól: idén még csak a minimálbér kétszereséig élhetnek a munkáltatók ezzel, de jövőre már - a tervek szerint, de ezekről még nem készült írásos előterjesztés - nem lesz bérszintkorlátozás. Ebből a munkavállalóknak közvetlenül nem lesz nyereségük, és az sem valószínű, hogy a munkaadók bérben átengednek valamennyit az alkalmazottaknak, viszont arra - talán - jó lesz, hogy ezáltal megmaradjon a munkahely.

A leépítések miatt egyébként egyre többen menekülnek betegállományba, ám nekik számolniuk kell azzal, hogy augusztustól kevesebb táppénzhez jutnak, mint jelenleg: a csomag 10 százalékpontot csíp le a táppénzből.

Ezek mellett 5-6 százalékkal emelkedik egyes jövedéki termékek adója, illetve az áfa felső kulcsa a mostani 20 százalékról 25-re emelkedik - néhány termék viszont, mint a tej, kenyér, távhő - a korábbinál is alacsonyabb, 18 százalékkal adózik majd. A távhőnél még meg kell várni Brüsszel jóváhagyását, így júliusban, egy hónapig a 25 százalékos kulcsba kerül, s várhatóan csak augusztustól lép életbe a 18 százalék.

A 2010-es adómódosításokat nem nyújtották be, de még a tavaszi ülésszakon akarja elfogadtatni azokat a kormány. Ebben a javaslatcsomagban szerepel az ingatlanadó bevezetése, az szja-tábla további módosítása, aminek eredményeképpen az adózók túlnyomó többsége az alacsonyabb kulcs szerint adózik majd, valamint a szuperbruttósítás bevezetése (az szja-alapba beszámít majd a munkáltatók tb-járuléka is). Ez éppenséggel adóteher-növelő lépés, de a kormány ígérete szerint öszszességében csökken az alkalmazottak szja-terhelése.

A mai ülésen döntenek a nyugdíjszabályok változtatásáról is: a 13. havi nyugdíj idén esedékes, második részletét nem fizetik ki, jövőre pedig egyáltalán nem lesznek jogosultak erre a kifizetésre a nyugdíjasok. Kompenzálásként bevezetik a nyugdíjprémiumot, de ennek összege csak akkor éri el a mai 13. havi nyugdíjnak megfelelő összeget, ha a gazdasági növekedés eléri a 7,5 százalékot. Ahhoz, hogy egyáltalán szóba jöhessen nyugdíjprémium, a gazdaságnak 3,5 százalék felett kell bővülnie: ekkor 20 ezer forintot kapnak a jogosultak. Változik a nyugdíjemelés szabálya is. A gazdaság kevesebb mint 3 százalékos növekedésekor csak a fogyasztói áremelkedés mértékében nőnek a nyugdíjak, öt százalék felett pedig fele-fele arányban veszik figyelembe a nettó átlagkeresetet és az inflációt (ahogy az eddig történt). A köztes tartományban változó mértékben számítanak a makromutatók. A nyugdíjkorhatár 2012-től évente hat hónappal, 62-ről 65 évre emelkedik, ami először az 1952-ben születetteket érinti.

Kormányzati intézkedések tavasszal

Adócsomag

Nyugdíjcsomag

Devizahitelesek megsegítése

MÁV rendbetétele, utazási

kedvezmények szűkítése

Állami cégvezetők javadalmazásának csökkentése

Biztos kéz építőipari program

A Bajnai-kormány újabb erőpróbája
A Bajnai-kormány újabb erőpróbája
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.