Szanyi feltétellel szavazza meg az áfatörvényt

Nincs veszélyben a szocialista frakcióegység, az MSZP képviselőcsoportja továbbra is határozott és egységes a válságkezelő program támogatásában; igaz, számos képviselő csak záradékokkal írta alá a kormányfő által előzetesen kért politikai támogató nyilatkozatot.

Szanyi Tibor, az MSZP fenntartható fejlődés munkacsoportjának vezetője is kiegészítést írt a dokumentumhoz: az áfa általános kulcsának emelését csak abban az esetben tudja támogatni, ha bizonyos alapvető élelmiszerek, a nagy élőmunka-tartalmú szolgáltatások (jellemzően építőipar, vendéglátás, turizmus), továbbá a megújuló energiaforrások használata, illetve a távhőszolgáltatás a mai húsz százaléknál alacsonyabb, kedvezményesebb kulcs alá kerül majd.

A Bajnai-csomagban az áfaemelés mellett szerepel is egy kedvezményes, 18 százalékos adókulcs: ebbe pedig többek között az alapvető élelmiszerek és a távhő is beletartozik. A megújuló energiaforrások azonban nem. Szanyi Tibor múlt héten írásban jelezte is Mesterházy Attila frakcióvezetőnek, hogy amennyiben ez nem változik, úgy nem fogja megszavazni az áfatörvényt a hétfői végszavazáson - s ettől a Bajnainak tett politikai nyilatkozat sem fogja eltántorítani. Szanyi kifogásolta, hogy az elmúlt hónapban számos fórumon szorgalmazta a megújuló energiák kedvezményes áfakörbe vonását, érdemi eredmény nélkül. Mesterházy Attila frakcióvezető a Népszabadsággal annyit közölt: nem kívánja kommentálni Szanyi lépését, mivel eddig sem vitte nyilvánosság elé a frakció belső, szakmai ügyeit. A képviselő lobbija azonban nem volt eredménytelen: Szanyi tegnap ígéretet kapott arra, hogy a távhőtörvény módosításával - a definíció bővítésével - a megújuló energiák is a kedvezményes kulcs alá tartoznak. Az erre vonatkozó szövegezést keddre el is készítik, és május 18-áig Szanyi önálló indítványként - a kormány és így a frakció támogatásával - benyújthatja a parlamentnek.

A szocialista politikus lapunknak megerősítette: miután elfogadta a kormány javaslatát, a mai napon ő is meg fogja szavazni az áfatörvényt. (Sz. T. L.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.